2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het Amerikaanse bedrijf Operating System Solutions (OSS) meent dat Apple zich schuldig maakt aan patenschending. Het zou gaan op een patent om het computersysteem snel te rebooten. OSS eist daarom een verkoopverbod van Mac OS X.

OSS is in Florida naar de rechter gestapt om het verkoopverbod juridisch af te dwingen. Apple zou zonder licentie een patent in haar computers hebben verwerkt dat het mogelijk maakt om de computer snel te laten opstarten. Via allerlei tussenwegen is dit patent dit jaar in de handen van OSS gekomen.

OSS eist een schadevergoeding van Apple omdat het technologiebedrijf "moedwillige minachting voor de rechten van de eiser" zou hebben. Hoeveel schadevergoeding Apple zou moeten neerleggen is niet bekend. Naast een financiële compensatie eist OSS tevens dat de rechter een verkoopverbod oplegt op alle producten van Apple die het patent schenden.

Dit is momenteel niet de enige rechtszaak die gaande is bij Apple. Zo is Apple in een juridische strijd verwikkeld met telefoonfabrikant HTC. Begin juli stapte Apple naar de International Trade Commission (ITC) en eiste een importverbod op HTC-toestellen met het besturingssysteem Android. De Taiwanese telefoonfabrikant zou volgens Apple meerdere patenten schenden. De ITC stelde Apple in een voorlopige uitspraak in het gelijk.

In reactie daarop ging HTC vol in de aanval en beschuldigde Apple voor het schenden van diverse patenten. Het bedrijf zou zelfs bereid zijn om een patentoorlog aan te gaan met Apple. Daarop zei de vervangend CEO Tim Cook: "We houden van concurrentie, maar we willen dat men hun eigen innovatie maakt en we doen er alles aan om ons portfolio te beschermen."

Onlangs zei Winston Yung, de financiële baas bij HTC, dat het bedrijf bereid is om het gesprek aan te gaan met Apple. "We staan open voor alle mogelijke oplossingen, zolang deze oplossingen en de voorwaarden ervan eerlijk en redelijk zijn", aldus Yung.

Daarnaast is Apple betrokken in juridische touwtrekwedstrijd met Samsung. Deze juridische strijd lijkt op dit moment tot een climax te zijn gekomen. Apple dwong gisteren een Europees import- en verkoopverbod af bij de Duitse rechter voor de nieuwe Samsung Galaxy Tab 10.1, omdat het een kopie van de iPad zou zijn. Daarnaast is er vandaag en morgen een rechtszaak gaande tussen beide partijen bij een Haagse rechter. De uitspraak van beide rechtszaken zal wellicht enige tijd in beslag nemen. Beide partijen zullen de juridische strijdbijl voorlopig dus nog niet begraven.