4min

Vanavond heeft Microsoft dan eindelijk een grote presentatie gegeven van Windows 8 tijdens de BUILD-conferentie. Een conferentie in Anaheim Californië, die geheel in het teken staat van Windows 8 en de rest van de week nog doorgaat. Er komt dus ongetwijfeld nog meer nieuws vanuit de VS.

Microsoft heeft laten zien dat Windows 8 een grote stap voorwaarts is vanaf Windows 7. Uiteraard moet de praktijk nog gaan bewijzen of die stap ook echt voorwaarts is, maar tot nu toe ziet het er allemaal gelikt uit. De grootste verandering is toch wel de nieuwe standaardinterface van Windows, die is veranderd van de bekende desktop naar een Metro-UI. Een interface met allemaal tegels en de grootste interfaceverandering sinds Windows 95. De Metro-interface lijkt in eerste instantie meer bedoeld voor touchscreens zoals van tablets, maar werkt ook prima met de muis en zelfs met het toetsenbord. Uiteraard zal men hier wel even aan moeten wennen.

Microsoft gaat het gebruik van zijn apparaten op alle fronten gelijk trekken, zowel de Xbox, Windows Phone als de laptop en desktop zal straks gaan beschikken over de Metro-interface waardoor iedereen hiermee kan werken.

Cloud

De cloud wordt ook bij Microsoft enorm belangrijk. Eerder kondigde Apple al aan met iCloud al zijn apparaten te gaan verbinden, Microsoft doet hetzelfde met de Live-diensten en SkyDrive. Of je nu in Windows 8 je foto’s op je SkyDrive, Facebook-account of lokale pc wilt bekijken, het kan allemaal. Hetzelfde geldt voor muziek, je agenda en contacten. Alles is straks direct te synchroniseren in Windows 8. Ook heeft Microsoft een zeer innovatief systeem ontwikkeld waarmee je te allen tijde tekst of afbeeldingen kan delen met vrienden, of het nu is per e-mail of via een sociaal netwerk, zolang als er een applicatie is die de Microsoft-manier van delen ondersteunt, zal het werken.

Hardware

Ook heeft Microsoft opnieuw aan de hardwareondersteuning gedacht. Om te beginnen komt er een speciale versie van Windows voor de ARM-processoren. Hierdoor wordt het mogelijk om Windows 8 ook op alle tablets te draaien die momenteel op de markt verschijnen. ARM is een zeer geduchte concurrent van Intel en AMD, de ARM-processoren zijn in staat om krachtige prestaties te leveren tegen een laag stroomverbruik en zonder enorm heet te worden. Iets waar Intel en AMD tot op heden nog niet goed toe in staat zijn. Echter, Samsung heeft wel een Core i5-tablet ontwikkeld die alle bezoekers aan de BUILD-conferentie meer naar huis krijgen.

Aan de andere kant heeft Microsoft er ook voor gezorgd dat bestaande hardware beter werkt met Windows 8 dan zijn voorgangers. Windows 8 verbruikt veel minder geheugen dan bijvoorbeeld Windows 7 deed en heeft ook minder processen nodig. Waar Windows 7 nog 540 MB verbruikt en Windows 7 met Service Pack 1 404 MB verbruikt Windows 8 maar 281 MB.

Apps

Uiteindelijk moeten de apps het succes van Windows 8 gaan worden. Een nieuwe interface met allemaal tegels waarbij elke tegel een applicatie vertegenwoordigt, is alleen succesvol als er voldoende apps zijn met voldoende keuze. Daarvoor is deze conferentie dan ook uiteindelijk bedoeld, om de ontwikkelaars warm te krijgen voor Windows 8. Microsoft heeft ervoor gekozen om veel verschillende programmeertalen te ondersteunen om apps te bouwen voor Windows 8. Zo kunnen er apps worden gebouwd met HTML5, JavaScript en CSS, met Visual Basic, Visual C# en Visual C++. Deze worden uiteindelijk verpakt in een package die weer kunnen worden aangeboden in de Windows (App) Store.

Door deze brede ondersteuning van programmeertalen heeft Microsoft meteen een gigantische groep potentiële ontwikkelaars voor zijn platform. Het enige wat de programmeurs hoeven te doen, is de API-documentatie van Windows 8 door te spitten om te kijken hoe ze gebruik moeten maken van bepaalde functies, maar ze hoeven niet een hele taal opnieuw te leren.

Daarnaast brengt Microsoft ook meteen een nieuwe ontwikkeltool op de markt, genaamd Visual Studio 2011 Express. De uitgebreide versie volgt later, maar de expressversie komt vannacht beschikbaar. Ook bevat de packager voor de Windows Store een licentiemodel zodat ontwikkelaars meteen geld kunnen vragen voor hun apps of een uitprobeerperiode kunnen aanbieden. Het gebruik van dit licentiemodel is overigens optioneel.

Bestaande Win32-applicaties die zijn ontwikkeld voor Windows 7 werken ook gewoon op Windows 8 en kunnen ook worden aangeboden in de Windows Store. Ook als deze apps een eigen licentiemodel met serienummer hebben en geld kosten. Microsoft promoot ook deze applicaties kosteloos in de Windows Store. Door het makkelijke licentiemodel dat Microsoft zelf aanbiedt, zullen nieuwe applicaties mogelijk wel vaak gebruik gaan maken hiervan, waardoor Microsoft er ook wat aan verdient. Hoeveel procent Microsoft van elke verkoop gaat afsnoepen, is nog niet bekendgemaakt, exacte voorwaarden volgen nog.

Beschikbaarheid

Wanneer Windows 8 precies op de markt komt, is nog onduidelijk, maar gezien het programma gokken wij op september 2012. Vannacht zal de Windows 8 Developer Preview te downloaden zijn op de Microsoft-website, inclusief de nodige ontwikkeltools voor Windows 8-applicaties. Er zal verder geen activatie of activatiecode nodig zijn voor deze previewversie. Na deze lancering zal de volgende mijlpaal een bètaversie zijn, dan een release candidate, dan een RTM en tot slot een eindversie die de winkel in gaat. Ook nieuw is dat Microsoft een nieuw updatesysteem heeft ontwikkeld voor Windows 8 en om deze goed te testen, heeft het besloten om de Windows 8-testversies allemaal te voorzien van updates zodra deze klaar zijn. Hiermee krijgen de ontwikkelaars snel toegang tot nieuwe mogelijkheden en kan Microsoft zijn nieuwe updatemechanisme testen.

Uiteraard biedt Microsoft geen enkele vorm van ondersteuning op Windows 8, maar hoort het wel graag waar de bugs en de problemen zitten zodat ze deze kunnen oplossen.