2min

Inleiding

Vorige week dinsdag 13 september 18:00 Nederlandse tijd, het moment waarop dé keynote van 2011 van Microsoft van start ging. De eerste officiële presentatie van Windows 8 met alle toeters en bellen was een feit. De keynote en presentatie van Windows 8 gebeurde tijdens de Microsoft BUILD-conferentie, een conferentie die eigenlijk in het leven is geroepen voor ontwikkelaars. Behalve ontwikkelaars waren er echter ook enorm veel journalisten aanwezig die gewoon willen weten wat Windows 8 te bieden heeft en wat er nieuw is.

Om aan de grote interesse tegemoet te komen en ontwikkelaars zover te krijgen dat ze Windows 8 gaan omarmen, heeft Microsoft een Windows 8 Developer Preview vrijgegeven die door iedereen kan worden gedownload. Wij hebben deze versie gedownload, geïnstalleerd en in deze review onder een vergrootglas gelegd.

Gezien Windows een zeer belangrijk besturingssysteem is waar eigenlijk iedereen wel met regelmaat mee werkt, hebben we dan ook besloten om een heel uitgebreide review te maken van deze Windows 8 Developer Preview. Uiteindelijk wil iedereen graag weten waar hij of zij de komende jaren mee geconfronteerd gaat worden in Windows. Besturingssystemen als Linux en Mac OS X van Apple hebben zeker bestaansrechts, maar als we kijken naar het marktaandeel van Windows, dan hebben ze eigenlijk niets te vertellen. Windows domineert de markt voor desktopcomputers nog steeds volledig.

Met Windows 8 hoopt Microsoft die dominantie uiteraard vast te houden, maar het gaat ook proberen de tabletmarkt te domineren, iets wat al heel snel duidelijk wordt als je Windows 8 voor het eerst opstart. De Windows-desktop zoals we die al kennen sinds Windows 95 blijft weliswaar bestaan, maar de rol ervan wordt – als het aan Microsoft ligt – een heel stuk kleiner. Microsoft gaat namelijk de nieuwe Metro-interface standaard voeren in Windows 8, waarbinnen de desktopomgeving als applicatie beschikbaar is. De nieuwe Metro-interface is wat Microsoft noemt de grootste verandering sinds Windows 95, iets wat wij zeker kunnen beamen. Of het net zo succesvol gaat worden als Windows 95 destijds, dat is iets wat je zelf mag bepalen op basis van deze review.

In deze review gaan we heel diep in op onder andere de nieuwe Metro-interface, de mogelijkheden, de tekortkomingen en natuurlijk ook de verbeteringen. Een nadeel van een review van een developerpreview is dat nog niet alles definitief vaststaat. Dit is nog een testversie van het nieuwe Windows-besturingssysteem, Microsoft kan dus nog besluiten op basis van de kritieken die het ontvangt, om dingen aan te passen, te verwijderen of om het compleet over een andere boeg te gooien. Sommige onderdelen in de review kunnen over een paar maanden dus ineens sterk verbeterd zijn. Dat is iets wat wij, maar ook de lezer in dit geval, voor lief zal moeten nemen.

Deze review is een coproductie van zowel Coen van Eenbergen als Jochem de Goede, beide werkzaam voor Techzine.nl.