3min

Microsoft heeft zowel op de Computex als op de conferentie in Los Angeles een demo gegeven van de nieuwe tabletinterface van Windows 8. Op het eerste gezicht lijkt het een grote versie van het Windows Phone 7 besturingssysteem maar er zitten veel meer mogelijkheden in.

Windows 8 voor tablets vergelijken met het huidige Windows 7 is eigenlijk gewoon niet te doen. De interface is echt compleet anders en de opzet van de tabletversie is een hele andere beleving dan die voor een desktop of laptop computer. Windows 8 zal overigens ook verschijnen in een normale variant waarbij we wel echt spreken van een doorontwikkeling op Windows 7 maar tijdens deze presentatie ging het echt om de Windows 8 tabletversie.

Dit is de tablet-interface van Windows 8

Zoals eerder aangegeven is deze interface een duidelijke doorontwikkeling van Windows Phone 7 en is er in deze Windows 8 versie voor tablets geen sprake meer van een startknop. Alles gebeurt door middel van de tegel gebaseerde interface.

Maar dat wil niet zeggen dat de oude vertrouwde interface met taakbalk en startknop is verdwenen. Helemaal niet zelfs, met één druk op de knop kan je vanuit de tegel gebaseerde inteface schakelen naar een Windows 8 desktop met taakbalk en startknop. Op die manier kan je oude vertrouwde pc applicaties dus ook draaien op je tablet. Of even snel via de Windows Verkenner andere bestanden van het netwerk afhalen. Windows 8 is dus een doorontwikkeling van Windows 7 met daarbovenop uitgebreide ondersteuning voor tablets en een degelijke tabletinterface.

De Windows 8 tablet demo van Microsoft

Het ziet er allemaal ontzettend spannend en gelikt uit, of het technisch ook allemaal in orde is zal natuurlijk nog moeten blijken natuurlijk. Zo is een hekel punt van Windows 7 op tablets, dat het besturingssysteem enorm veel energie verbruikt ten opzichte van iOS en Android. Iets waar Microsoft zeker aandacht aan moet besteden en waarschijnlijk ook heeft besteedt.

De apps die speciaal voor Windows 8 ontworpen kunnen worden zijn wel een beetje anders, ze maken namelijk veelal gebruik van HTML en Javascript maar krijgen ook de mogelijkheid om bepaalde native besturingsysteem functies aan te roepen. Dit maakt het voor ontwikkelaars een stuk makkelijker om applicaties te ontwerpen. Maar de oude vertrouwde development tools van Microsoft worden zeker niet over boord gegooid en worden ook gewoon ondersteund. Welke programmeertaal en wat voor soort apps de voorkeur gaan krijgen bij de ontwikkelaars zal op de langere termijn moeten gaan blijken.

Wat wel enigszins opmerkelijk is, is dat Microsoft en Apple qua strategie niet zover uitelkaar liggen. Windows 8 is duidelijk een volgende stap in computergebruik, waarbij een computer nog gebruikersvriendelijker wordt met kleine apps. Iets waar Apple momenteel ook mee bezig is, door Mac OS X Lion te voorzien van iPad achtige functies met onder andere de Mac App Store.

In elk geval heeft Microsoft laten zien dat ze druk bezig zijn met hun versie een tablet besturingssysteem. Het is voor Microsoft natuurlijk enorm moeilijk om het iedereen naar zijn zin te maken. Maar de eerste reacties op internet zijn voornamelijk positief. Microsoft lijkt daarmee op een goede weg te zitten.

De grote vraag blijft alleen wanneer kunnen we het besturingssysteem in de winkel verwachten? Mogelijk komt daar in september antwoord op, Microsoft heeft laten weten een extra ontwikkelaars conferentie te houden in september speciaal voor Windows 8. Het ligt voor de hand dat het dan ook de lanceerdatum bekend zal maken.