2min

Intel is gisteren begonnen met het verschepen van nieuwe, energiezuinige Atom-chips. Deze nieuwe chips zijn gebaseerd op het Cedar Trail platform. Onder meer de grafische prestaties zijn ten opzichte van de vorige Atom-serie sterk verbetert. Ook is Intel overgestapt op 32nm voor Cedar Trail.

De nieuwe Atom-chips richten zich wederom op entry-level desktops en all-in-one PC’s die voornamelijk gebruikt worden voor internet en algemene multimedia en productiviteitsapplicaties, aldus Intel. De nieuwe chips hebben een kloksnelheid die kan oplopen tot 2,13GHz. Daarnaast biedt de nieuwe Atom-serie ondersteuning voor Blue-ray films en kan je fatsoenlijk een Full HD video bekijken.

De Cedar Trail-chips zijn de opvolger van de Pine Trail-chips. Op de laatste variant was voornamelijk veel commentaar op de grafische prestaties van deze chips. Deze heeft Intel dan ook stukken verbeterd. Ook is Intel overgestapt op 32nm in plaats van 45nm, hierdoor zijn de chips nog energiezuiniger en worden ze minder warm. Volgens Intel zouden deze chips het prima af kunnen met passieve koeling.

De eerste netbooks met de nieuwe N2600 en N2800-processoren zullen naar verwachting later dit jaar verkrijgbaar zijn. Of er ook al tablets op het programma staan met deze chips is onduidelijk.

Als we beter gaan kijken naar de nieuwe chips, dan zien we een dualcore Atom-D2700 met een kloksnelheid van 2,13GHz met een prijskaartje van 52 dollar. De D2500-processor is eveneens een dualcore, maar komt niet verder dan een kloksnelheid van 1,86GHz. Deze zal verkrijgbaar zijn voor 42 dollar. Beide processoren beschikken over 1MB aan cache en ondersteunen een HDMI en DisplayPort interface. De nieuwe chips kunnen tot 4GB aan DDR3-geheugen ondersteunen.