Intel stond aan de wieg van de opkomende netbook markt enkele jaren terug. In de nu opkomende tabletmarkt speelt Intel echter geen enkele rol en dat kan natuurlijk niet moet het bedrijf hebben gedacht. Vandaag lanceert Intel dan ook een nieuw Atom-platform welke onder andere geschikt is voor tablets, voorheen bekend onder de codenaam Oak Trail.

Intel weet te meldden dat er zo’n 35 tablets onderweg zijn die voorzien zijn van een Intel Atom Z760 processor. Deze processor beschikt over zowel een CPU als een GPU en deze zijn samen met de geheugencontroller op hetzelfde plakje silicium geplaatst. De processor is maar liefst 60 procent kleiner dan de vorige Atoms en verbruiken daardoor nog minder energie.

Intel durft nu ook te claimen dat een Oak Trail-apparaat de hele dag kan werken op één opgeladen batterij. Een van de technieken die zorgt voor stroombesparing is de ‘enhanced deeper sleep’ modus. Deze spaart stroom uit wanneer het apparaat niet wordt gebruikt.

De nieuwe processor is onder meer in staat om HD-videobeelden af te spelen op een resolutie van 1080p en biedt ondersteuning voor een HDMI poort zodat je het apparaat kan aansluiten op een televisie. Er kunnen verschillende apparaten worden verwacht met een Oak Trail processor. Waaronder apparateren met het Android, MeeGO en Chrome OS besturingssysteem.

Intel heeft aangegeven zich niet aan de wet van Moore te houden met de ontwikkeling van het Atom platform. De volgende generatie Cedar Trail zal later dit jaar al gaan verschijnen. De grootste wijziging die dan plaats vindt is dat de huidige Oak-trail nog wordt gemaakt op 45 nanometer en Cedar Trail op 32 nanometer zal worden geproduceerd. Hierdoor zal er dan ook geen ventilator meer nodig zijn om de processor te koelen. Cedar Trail zal echter ook flink wat extra mogelijkheden gaan bieden, zo komt er ondersteuning voor Blu-ray 2.0, DisplayPort, Draadloos aansluiten van beeldschermen (Wireless Display) en sneller opstarten (Fast Boot).

Met Cedar Trail mikt Intel dan ook op een nieuwe generatie lichte en dunne netbooks, eenvoudige desktop computers en ‘all-in-one’ pc’s zonder ventilator.

Op het komende Intel Developers Forum (IDF) in Beijing zal de fabrikant een tipje van de sluier oplichten van Cedar Trail. De eerste apparaten komen ergens in de tweede helft van dit jaar op de markt.