Samsung en Intel gaan mobiel OS Tizen ontwikkelen

Samsung gaat samen met Intel aan een op Linux gebaseerd besturingssysteem werken met de naam Tizen. Het platform moet vanaf begin 2012 op de markt gaan verschijnen op verschillende hardware, waaronder tablets en smartphones. Intel stopt met de ontwikkeling van zijn eigen Linux-platform MeeGo. Wel zal het nieuwe besturingssysteem Tizen wederom open source worden.

Samsung en Intel gaan mobiel OS Tizen ontwikkelenTizan zal ontworpen worden op basis van webstandaarden zoals HTML 5, hiermee hopen Samsung en Intel een grote groep ontwikkelaars aan te spreken. Het HTML5-platform moet onder meer gaan draaien op smartphones, tablets, netbooks, tv’s en in-car electronics. Native apps kunnen ook ontwikkeld worden, maar dat zou niet worden aangemoedigd.

Zowel Intel als Samsung zullen de ontwikkeling leiden. Samsung zal na verwachting volgend jaar beginnen met uitbrengen van hardware met Tizen. Tizen heeft een Linux-kernel en bevat elementen van MeeGo, Intels vorige poging om samen met Nokia een op Linux gebaseerd OS de mobiele markt te veroveren.

Ondanks dat Intel anderhalf jaar bezig is geweest met het ontwikkelen van MeeGo zal het hier mee stoppen. Intel en Nokia kondigden in februari 2010 aan samen te werken aan MeeGo. Uiteindelijk is hier weinig mee bereikt, Nokia trok de stekker eruit toen het besloot zich te gaan toeleggen op Windows Phone. Naast Samsung en Intel heeft ook LiMo zich bij Tizen gevoegd. LiMo, dat staat voor Linux Mobile, en is enkele jaren geleden begonnen als open alternatief voor Android.

Voor Samsung zal Tizen het vierde mobiele besturingssysteem worden dat het gaat gebruiken, Samsung heeft op dit moment smartphones met Android, Windows Phone en met Bada in de winkel liggen. Bada is Samsung’s eigen mobiele besturingssysteem waarvan recent versie 2.0 is uitgekomen en drie nieuwe toestellen voor zijn aangekondigt. Het ligt dan ook niet voor de hand dat Samsung hier de stekker uit gaat trekken.

De eerste versie van Tizen moet begin 2012 uitkomen samen met een Software development kit, terwijl de eerste hardware medio volgend jaar zou moeten verschijnen.

Bron:thenextweb.com