2min

De WSJ weet vandaag te melden dat de toekomst van het nieuwe mobiele besturingssysteem van Samsung en Intel erg onzeker is. Het besturingssysteem kent de ene na de andere tegenvaller en het zal een bijzonder grote uitdaging worden voor de bedrijven om het besturingssysteem straks aan de man te brengen. Zowel ontwikkelaars als telecomoperators lijken weinig vertrouwen te hebben.

"Telecomoperators en ontwikkelaars zeggen het vertrouwen op"

Tizen moet naast smartphones en tablets ook beschikbaar komen op koelkasten, televisies, wasmachines en allerlei andere producten die Samsung produceert. Samsung en Intel investeren bakken met geld in het nieuwe mobiele besturingssysteem, om uiteindelijk de concurrentie aan te kunnen gaan met Apple’s iOS en Google’s Android. Maar of het ooit zover gaat komen, dat is nog maar de vraag. Verschillende grote telecomoperators die eerder hadden toegezegd het platform te gaan ondersteunen treken zich nu terug. Ook app-ontwikkelaars lijken steeds minder warm te lopen voor het platform, wat resulteert in het ontbreken van zeer belangrijke apps op het nieuwe mobiele platform.

Recent heeft Samsung volgens WSJ 100.000 dollar geboden aan een grote Android-app ontwikkelaar om hun app ook beschikbaar te maken voor Tizen. De app-ontwikkelaar besloot het aanbod naast zich neer te leggen. Hierdoor is Tizen steeds meer afhankelijk van de kleinere app-ontwikkelaars, op dit moment zijn er zo’n 6.000 apps voor Tizen beschikbaar, maar nog geen producten waarop Tizen draait.

Door het afhaken van belangrijke telecomoperators en ontwikkelaars wordt het steeds moeilijker om het besturingssysteem succesvol te introduceren. Of Samsung en Intel er nog in gaan slagen Tizen tot een groot succes te maken zal niet afhangen van de investeringen. Beide bedrijven pompen samen met enkele partners miljarden dollars per jaar in het project voor de ontwikkeling van de software. Op dit moment heeft Samsung ruim 40.000 ontwikkelaars in dienst die aan software-innovatie werken, een deel hiervan zou momenteel aan Tizen werken.

Het grootste probleem van Tizen is waarschijnlijk het ene uitstel na het andere, ook is dat waarschijnlijk de reden dat partners beginnen af te haken. Inmiddels zijn er al telecomoperators die ervoor hebben gekozen met Firefox OS in zee te gaan. Andere partijen zien Windows Phone een gezonde groei doormaken en zetten hun geld op dat mobiele besturingssysteem. Samsung zou er goed aan doen om snel met de eerste Tizen-producten op de markt te komen en te bewijzen dat Tizen echt een meerwaarde te bieden heeft boven Android en iOS. Of dat ook gaat lukken is natuurlijk maar zeer de vraag, Samsung heeft in elk geval nog 50 miljard dollar aan liquide middelen, hoeveel het daarvan bereid is in te zetten voor Tizen is niet bekend.

Mogelijk werkt Samsung al aan plan B, vorige week werd bekend dat het met Google zeer constructieve gesprekken hebben gevoerd over de toekomst van de Galaxy-lijn van Samsung, die op Android draait. Zo zou Samsung dichter in de buurt blijven van het originele Android-ontwerp en hebben beide partijen een patentovereenkomst gesloten voor 10 jaar. Beide bedrijven mogen gedurende deze periode elkaars patenten gebruiken.