Samsung wil van Tizen, het mobiele besturingssysteem dat de Koreaanse fabrikant samen met Intel ontwikkeldt, een grote concurrent maken voor Android en iOS. Op de Conference for establishing HTML5 Fusion Technique heeft topman Wonsuk Lee van Samsung aangegeven dat het bedrijf hiervoor wel eens samen zou kunnen werken met rivaliserend mobiel besturingssysteem Firefox OS, van Mozilla.

Wonsuk Lee is van mening dat een samenwerking ervoor kan zorgen dat Tizen en Firefox OS een geduchte tegenstander kunnen worden voor de huidige grootmachten Android en iOS van respectievelijk Google en Apple.

Er zijn twee grote redenen waarom dit een interessante optie voor Tizen zou kunnen zijn. Ten eerste ondersteunen beide besturingssystemen HTML5. Dit betekent dat een HTML5-app die ontwikkeld wordt voor Tizen ook geschikt is voor Firefox OS en vice versa. Wel is het zo dat Tizen ook een native ontwikkelmethode biedt, in dat geval is de resulterende app niet op Firefox OS te gebruiken.

Daarnaast richt Tizen zich op zowel high-end en midrange-apparaten. Er is vanuit Tizen echter wel interesse om een systeem te maken dat ook goed werkt op low-end apparaten. Firefox OS richt zich daarentegen juist op low-end apparaten. Door goed te kijken naar de manier waarop Mozilla het besturingssysteem geschikt maakt voor low-end apparaten, kan Samsung ervoor zorgen dat Tizen ook met goedkopere smartphones en mobiele apparaten werkt.

Uiteraard is de samenwerking een vergezocht idee. Beide mobiele besturingssytemen zullen uiteindelijk de concurrentie met elkaar, Android, iOS en Windows Phone aan moeten gaan om een plekje op de markt te veroveren. Bij deze strijd is het niet handig als je concurrent al precies weet waar je mee bezig bent. Het is dus nog maar afwachten of de samenwerking er ooit van zal komen.