In een interview met CNET Korea heeft J.K. Shin, de topman van de IT en mobiele divisie van Samsung, laten weten dat het nieuwe Tizen-besturingssysteem niet alleen op smartphones moet gaan draaien, maar op allerlei apparaten inzetbaar zal worden. Voorbeelden die Shin noemde zijn voor de hand liggende als smartphones, tablets, televisies, pc’s, camera’s maar ook minder voor de hand liggende als auto’s en systemen van de bank- en bio-industrie.

Samsung is op dit moment enorm afhankelijk van Android voor het grote succes. Zowel de smartphones als de tablets van Samsung die op dit moment zorgen voor hoge verkoopcijfers en grote winsten draaien allemaal op Android. De toestellen met Windows Phone en Windows 8 hebben weinig tot nieuws bijgedragen aan het succes. Dat Samsung minder afhankelijk wil worden van Android is al langere tijd duidelijk maar nu wordt pas echt duidelijk dat Tizen niet een klein projectie is wat Samsung ernaast doet.

Voorheen had Samsung ook al een eigen mobiel besturingssysteem met de naam Bada, dat is echter nooit een succes geworden en hoewel het bedrijf daar ook flink op heeft ingezet, lijkt dat een slechts een fractie te zijn wat Samsung van plan is met Tizen.

In februari werd Tizen door Samsung groots gepresenteerd op de Mobile World Congress. Het enige smetje tot nu toe is dat de eerste Tizen-smartphone van Samsung deze zomer zou verschijnen en de Koreaanse fabrikant deze moest uitstellen naar het vierde kwartaal. Er gingen kort geruchten dat Samsung uit Tizen wilde stappen maar volgens Shin is daar niets van waar.

De auto-industrie is in elk geval een industrie waarin Samsung graag actief zou willen worden met Tizen en waar partner Intel ook wel warm voor loopt. Tizen wordt namelijk door Samsung en Intel samen ontwikkeld. Het besturingssysteem zal overigens wel open source beschikbaar komen, maar de ontwikkeling ervan ligt in de handen van Samsung en Intel. De auto-industrie is echter een markt waar niet alleen Samsung en Intel interesse in tonen. Ook Apple en BlackBerry hebben al laten weten daar brood in te zien.

Shin was helaas weinig spraakzaam over details in het interview. Zo wist hij ook nog te vertellen dat Samsung binnenkort goed nieuws heeft te melden op het gebied tablets. Alleen of dat ook op Tizen slaat of weer op Android is onduidelijk.