De gratis webmaildienst van Microsoft krijgt zes nieuwe functies die het makkelijker moeten maken om de inbox te organiseren voor zowel power users als gewone gebruikers. Deze aanpassingen in Hotmail worden midden oktober geleidelijk aan uitgerold in verschillende landen waaronder ook in Nederland.

"Het gaat om beter organiseren van je inbox", aldus Nijkrake. Microsoft wil met deze nieuwe versie van zijn maildienst de gebruikers beter bedienen. Volgens Microsoft zijn er drie verschillende gebruikers: ‘filers, pilers en deleters’. Filers ordenen hun mails, in mapjes en submapjes. Pilers laten alle mail opstapelen in hun inbox. Tot slot zijn er de Deleters, die lezen mails en wissen ze dan. In totaal voert Microsoft zes grote nieuwe functies door in Hotmail. Deze worden vanaf midden oktober geleidelijk aan uitgerold. Niet alle functies zijn meteen beschikbaar in alle landen. Dit neemt enkele weken in beslag, aldus Nijkrake.

Nieuwe mogelijkheden:

  1. ‘instant action’ met één klik mail verwijderen of verplaatsen.
  2. ‘pin e-mail’ belangrijke berichten in een apart veld bovenaan de inbox tonen.
  3. ‘scheduled clean-up’ organiseren van veel voorkomende mails zoals nieuwsbrieven.
  4. Mogelijkheid om submappen aan te maken.
  5. Integratie met Microsofts clouddiensten waaronder SkyDrive.
  6. Toevoeging van categorieën.

Miscrosoft stelt dat er tegenwoordig meerdere soorten e-mail zijn, waar er vroeger alleen ‘e-mail’ of ‘spam’ was, is er nu nog een soort e-mail bijgekomen; "ongewenste e-mail die geen spam is omdat de verzender op een legitieme manier het e-mailadres heeft verkregen en legitiem e-mail verstuurd", legt Nijkrake uit. Microsoft vat de nieuwe Hotmail-functies dan ook onder het thema ’the war against graymail’.


"Uit onderzoek is gebleken dat 75 procent van de e-mail geïdentificeerd als spam door onze gebruikers eigenlijk ‘graymail’ is; ongewenste e-mail zoals nieuwsbrieven of productaanbiedingen of updates van social mediasites."