Microsoft is begonnen met het uitrollen van de nieuwe Hotmail-versie. In de nieuwe versie zijn een aantal nieuwe functionaliteiten ingebouwd, waaronder HTTPS-ondersteuning, full-session SSL, conversation-view en verbeterde zoekfunctionaliteiten.

Beveiliging
De upgrade zal er voor zorgen dat Hotmail HTTPS-ondersteuning krijgt. Naast volledige versleuteling is er een nieuwe functie toegevoegd voor visuele herkennen van betrouwbare afzenders, en is het mechanisme achter het herstellen van wachtwoorden verbeterd. De ’trusted senders’-optie zorgt ervoor dat e-mails van bijvoorbeeld banken, die vaak het slachtoffer zijn van phishing, een speciaal ‘safety logo’ krijgen als ze door Hotmail beoordeeld worden als legitiem.

Een andere beveiligings-optie is de ‘Single-use codes’, waarbij een gebruiker bij het inloggen op publieke computers, zoals op een vliegveld of in een coffeeshop, niet meer zijn wachtwoord hoeft in te voeren. In plaats daarvan kan de gebruiker een eenmalige code opvragen, de code wordt verstuurd naar een vooraf gespecificeerd alternatief e-mailadres of mobiele telefoon. Op deze manier wordt voorkomen dat het wachtwoord gestolen wordt door keyloggers en dergelijke.

Aanpassen bijlagen in Hotmail
Als iemand bijvoorbeeld een bijlage ontvangt en gevraagd wordt deze te verbeteren, dan zal deze eerst gedownload, opgeslagen, geopend, aangepast, opgeslagen en weer als bijlage aan de reactie toegevoegd moeten worden. Met de nieuwe Hotmail kan de gebruiker de bijlage rechtstreeks in Hotmail bewerken, zonder dat Office geïnstalleerd is op de computer.

Hotmail mobile apps
Microsoft geeft aan dat een aantal partners ook een speciale Hotmail-app hebben ontwikkeld voor mobiele apparaten. Er zijn onder andere applicaties voor Blackberry- en Nokia-toestellen en velen andere telefoons. In totaal zou het gaan om meer dan 1,400 mobiele apparaten.

Chatten en SMS-en
De nieuwe Hotmail stelt de gebruiker in staat om te zien wie er online is en te chatten met ‘Messenger friends’ of zelfs een sms te versturen naar vrienden, zonder de inbox te verlaten.

Meer Informatie, uitleg en video’s.