4min

Tags in dit artikel

, , ,

Wereldwijd is er geschokt gereageerd op het overlijden van Apple-boegbeeld Steve Jobs. Daarnaast is er door veel bekende mensen met zeer veel lof gesproken over de charismatische leider van Apple en zijn te vroege overlijden.

Dat Steve Jobs wereldwijd een zeer gerespecteerd man was moge duidelijk zijn. De man werd veelal geprezen voor zijn leiderschap, visie en het anders denken dan andere. Jobs wordt ook geprezen omdat hij geen compromis sloot om deze doelen te behalen. Dat hij met deze houding en leiderschap van Apple een van de grootste bedrijven ter wereld heeft gemaakt levert hem veel respect op, iets wat duidelijk te zien is in de reacties van andere bekende mensen.

Apple

Te beginnen bij Apple zelf. Apple spreekt op haar website over een verlies van een visionair, creatief genie en geweldig mens. Jobs werd door intimi gezien als een goede vriend en inspirerende mentor. Jobs laat naast zijn vrouw en kinderen een bedrijf achter dat alleen Jobs heeft kunnen bouwen. Zijn geest zal altijd bepalend blijven voor Apple.

Tim Cook

Na het aftreden als CEO van Apple werd Tim Cook aangesteld als de opvolger van Jobs. In een memo die Cook naar de medewerkers van het bedrijf verstuurde uit de nieuwe CEO zijn gevoelens over Steve. Cook beschrijft in de memo dat hij geen woorden kan vinden waarmee hij zich genoeg kan uiten over het verlies van Jobs. Cook zal samen met de werknemers van Apple zijn herinnering in stand houden en doorgaan met Apple zoals Jobs dit zou hebben gedaan. Apple zal binnenkort een bijeenkomst voor de werknemers van Apple plannen om Steve Jobs manier van leven te vieren.

Steve Wozniak

Als mede-oprichter van Apple stond Steve Wozniak voor lange tijd misschien wel dichter bij Jobs dan wie dan ook. Wozniak laat dan ook weten dat hij overdondert is door het aantal telefoongesprekken dat hij krijgt en dat hij nog geen tijd heeft gekregen om de ruimte te geven aan zijn emoties. Wozniak spreekt de woorden dat mensen bepaalde doelen voor zichzelf stellen in hun leven. Steve vervulde elk doel wat hij zichzelf stelde volgens Wozniak met vlag en wimpel.

Barack Obama

Ook Barack Obama en zijn vrouw Michelle zijn diep in rouw gedompeld wegens het droevige nieuws rondom het overlijden van Steve Jobs. Volgens de president van de Verenigde Staten was Jobs een van de grootste innovators die het land rijk was. Obama beschrijft Jobs als moedig genoeg om anders te denken, brutaal genoeg om te denken dat hij de wereld kon veranderen en getalenteerd om dit vervolgens ook daadwerkelijk te doen. Volgens Obama is de manier waarop Jobs zijn bedrijf vanuit zijn garage opbouwde het perfecte voorbeeld van de "american dream." Jobs veranderde volgens Obama onze levens op zijn manier door een nieuw soort producten op de markt te brengen waardoor de technologie bereikbaarder werd dan ooit. De gedachte en gebeden van Barack en Michelle Obama gaan uit naar weduwe Laurene, familie en geliefde.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, bedankt op zijn beurt Jobs om het feit dat de man een goede mentor en vriend was voor hem. Jobs liet Zuckerberg volgens eigen zeggen zien dat iets wat je zelf bouwt de wereld kan veranderen. Zuckerberg laat weten dat hij Steve Jobs zal gaan missen.

Bill Gates

Bill Gates zag volgens eigen zeggen vele kanten van Jobs. Zo waren de twee in de dertig jaar dat zij elkaar kenden collega’s, concurrenten maar ook vrienden van elkaar. Gates laat weten in diepe rouw te zijn en spreekt zijn condoleance uit naar familie, vrienden en andere mensen die de eer hebben gehad om met deze man te mogen werken. Gates omschrijft het samenwerken met Jobs als een immens grote eer.

Larry Page

Volgens mede-oprichter en CEO van Google, Larry Page, had Jobs de gave om iets in een paar woorden te omschrijven waar je zelf al lange tijd over dacht. Jobs focus op user experience is voor Page een grote inspiratiebron geweest en zal dit ook altijd blijven.

Dick Costolo

Ook bij de chief executive van Twitter, Dick Costolo, is er niets dan lof over de mede-oprichter van Apple. Costolo: "Eens in de zoveel tijd komt er iemand langs die niet de lat hoger legt, maar een geheel nieuwe standaard creëert."

Paul Otellini

CEO van Intel, Paul Otellini, spreekt met de woorden dat ware genialiteit wordt gemeten met het vermogen iedereen in de wereld te bereiken. Steve Jobs had dit vermogen en deed dit niet één maar meerdere keren in zijn leven. Intel voelt zich dan ook vereerd om te hebben mogen samenwerken met Steve en is dankbaar voor de producten die hieruit zijn voortgevloeid.

Ondanks dat de vooruitzichten al lange tijd somber waren en de doktoren Jobs aan het begin van dit jaar nog maar een paar weken te leven gaven bleek Steve Jobs een ware vechter. Echter is aan dit gevecht jammer genoeg vannacht alsnog een einde gekomen. Ook hier bij de redactie van Techzine keken wij met veel respect naar Steve Jobs.