2min

KPN heeft vanmorgen de derdekwartaalcijfers gepresenteerd. Zowel de omzet als de nettowinst daalden het afgelopen kwartaal. Desondanks ziet KPN geen reden om haar vooruitzichten bij te stellen.

Zowel op de consumenten- als de zakelijke markt heeft KPN te kampen met een daling in de omzet van KPN-diensten. De omzet daalden met 3,4 procent tot 3,26 miljard euro het afgelopen kwartaal. Volgens KPN is de omzetdaling het gevolg van verplichte tariefsverlagingen, concurrentie, het veranderende gedrag van de consument en de moeilijke marktomstandigheden.

Door deze omstandigheden daalde ook de nettowinst naar 368 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg deze nog 406 miljoen euro. Omgerekend komt dat neer op een daling van 9,4 procent.

De omzet uit mobiele diensten daalde met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is te wijten aan een trend die zich al geruime tijd voordoet: consumenten maken steeds vaker gebruik van gratis diensten zoals WhatsApp en Skype. Hierdoor nemen de kosten voor KPN toe (meer dataverkeer) terwijl de inkomsten uit traditionele diensten (voice en sms) dalen. KPN introduceerde daarom in september nieuwe abonnementsvormen. Hiermee hoopt het bedrijf de misgelopen omzet terug te verdienen.

Ook op de zakelijke markt is er minder vraag naar de traditionele diensten van KPN. Daarom zal KPN komend kwartaal nieuwe abonnementsvormen introduceren voor de zakelijke markt die zijn toegespitst op het gebruik van mobiele data.

Het marktaandeel interactieve televisie is daarentegen wel toegenomen afgelopen kwartaal. In totaal maken zo’n 1,3 miljoen consumenten gebruik van interactieve televisie. Sinds september is het mogelijk om live tv te kijken op je iPad of laptop.

"De resultaten waren in het derde kwartaal grotendeels in lijn met onze verwachtingen", aldus CEO Eelco Blok. Volgens de topman bevinden de Nederlandse mobiele consumentenactiviteiten zich in een overgangsfase waar KPN goed op inspeelt. Hij ziet dan ook geen reden om de prognoses voor dit jaar bij te stellen. "We blijven op koers om onze verwachtingen voor 2011 te realiseren", besluit Blok.