KPN heeft een niet al te best jaar achter de rug. De opbrengst daalde met 1,8 procent naar 13,163 miljard euro. Ook de nettowinst pakte 14 procent lager uit. Onder de streep bedroeg deze 1,549 miljard euro.

Dat meldt KPN vandaag bij de presentatie van de kwartaal- en jaarcijfers. In juni presenteerde KPN-topman Eelco Blok ook al tegenvallende kwartaalcijfers. Blok gaf in april al een winstwaarschuwing voor het boekjaar 2011, maar benadrukte in juni dat het bedrijf "goed op koers" lag en de tweede helft positiever zou uitpakken dan de eerste helft.

Een belangrijke oorzaak voor de slechte cijfers zijn de tegenvallende Nederlandse telecomactiviteiten. Ook de onzekere marktomstandigheden, reorganisatiekosten en afwaardering van KPN Corporate Market (voorheen Getronics) hebben imact gehad op de opbrengsten en winstgevendheid.

De omzet uit mobiele diensten daalde ook in de tweede helft van 2011. Doordat klanten steeds meer gebruik maken van social media en apps nemen het dataverkeer en de kosten voor KPN toe. Doordat consumenten steeds minder gebruik maken van traditionele voice- en sms-diensten daalt de omzet. Daarom onthulde KPN in september nieuwe mobiele abonnementen voor zijn klanten, die gepaard gingen met een aanzienlijke prijsstijging. Opvallend is dat het aantal mobiele klanten van 5,6 miljoen daalde naar 5,3 miljoen. De aanwas van nieuwe klanten lag zeer in het laatste kwartaal. Beide ontwikkelingen lijken met elkaar samen te hangen, maar KPN zegt de effecten van de nieuwe abonnementen nog niet "in zijn geheel" te kunnen zien. De mogelijkheid bestaat dus dat de abonnementsprijzen zullen dalen in de toekomst.

Blok had ook positieve dingen te melden tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De groei van interactieve televisie zette door en in Duitsland en België behaalde het bedrijf goede resultaten. Blok verwacht dat de negatieve trends in de sector zich dit jaar zullen voortzetten. KPN tracht daarom om zijn marktaandeel in de mobiele consumentenmarkt te stabiliseren en de zakelijke markt te handhaven. De voorgenomen investeringen zullen versneld worden uitgevoerd. Dit zal vermoedelijk invloed hebben op de winstgevendheid van het bedrijf, aldus Blok.