3min

Slecht nieuws voor de alternatieve browsermakers zoals Google Chrome en Mozilla’s Firefox. Het lijkt er op dit moment op dat Microsoft ervoor heeft gekozen om Internet Explorer 10 volledig te gaan integreren in Windows 8, zonder dat er een mogelijkheid is voor alternatieve browsers.

Hoewel Microsoft er nog niets over heeft losgelaten meldt de website CRN.com dat de anti-trust overeenkomst binnenkort afloopt die Microsoft 10 jaar geleden sloot met de Amerikaanse overheid. Daarin werd bepaald dat Microsoft haar browser grotendeels moest loskoppelen van het besturingssysteem en andere partijen ook de kans moest geven.

In de developer preview versie van Windows 8 is het tot op heden nog onmogelijk om Internet Explorer 10 te deïnstalleren. Het is wel mogelijk om Google Chrome of Mozilla Firefox te installeren op Windows 8, dit geldt echter alleen voor de desktop-omgeving.

De nieuwe Metro-interface die straks standaard zal worden krijgt een ingebakken Internet Explorer 10 browser welke niet is te verwijderen en waarvoor ook geen alternatieven beschikbaar zullen zijn. De mogelijkheid om Metro-applicaties te bouwen is weliswaar zeer uitgebreid maar een alternatieve browser lijkt niet de mogelijkheden te behoren. Hierdoor verplicht Microsoft als het ware om Internet Explorer 10 te gebruiken, het ligt namelijk voor de hand dat als men straks is gewend aan het werken met Metro dat men zo min mogelijk wil schakelen naar de ‘oude’ desktop omgeving om bijvoorbeeld te surfen. Een van de nadelen van de Internet Explorer 10 browser in Metro is dat er geen ondersteuning is voor plugins en dus ook niet voor Adobe Flashplayer.

Een groot deel van de Metro-interface draait ook op Internet Explorer 10 engine. Als je Internet Explorer 10 uitschakelt via regedit dan schakel je ook meteen de Metro-interface uit.

De toekomst van de besturingssystemen, ook als we naar Apple’s Mac OS X kijken, lijkt echt te liggen bij simpele interfaces en applicaties die veel gemeen hebben met de huidige mobiele smartphone en tablet applicaties.

De hele Metro-interface in Windows 8 is diep geïntegreerd in het systeem. De Metro-interface is, zoals Microsoft zelf al heeft aangegeven, geen losse applicatie. De ‘oude’ desktop moet meer gezien worden als een applicatie boven op de Metro-interface. De Metro interface draait ook vanuit de welbekende Explorer.exe.

De vraag is natuurlijk of Microsoft de mogelijkheid gaat bieden aan Google en Mozilla om een Metro-browser te ontwikkelen of dat Metro een vrij gesloten platform zal worden. Indien Microsoft het platform gesloten houdt is het even afwachten hoe Google en Mozilla daarop gaan reageren. Het ligt namelijk niet voor de hand dat deze partijen zich zomaar aan de kant laten zetten. Zeker voor Google is het van groot belang dat de ontwikkeling van webbrowsers in hoog tempo doorgaat om ondersteuning te bieden aan alle toekomstige webdiensten van het bedrijf.

Voor Microsoft is het wellicht de ideale manier om terug te slaan op de browsermarkt en marktaandeel terug te veroveren. Of het ook positief gaat uitpakken voor Microsoft zal de toekomst uitwijzen als Microsoft duidelijkheid schept over hoe open of gesloten de Metro-interface gaat worden.

Techzine heeft een zeer uitgebreide review geschreven over de eerste developer preview van Windows 8.