2min

Microsoft biedt internetgebruikers bij Windows RT niet langer de keuze om hun eigen webbrowser te kiezen. Mozilla spreekt van schande en stelt dat gebruiksgemak, concurrentie en innovatie in de kiem gesmoord wordt.

Mozilla is één van de webbrowsermakers die onlangs aankondigde dat het een eigen Metro-versie van Firefox wil maken die geschikt is voor Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat later dit jaar op de markt zal verschijnen. Google maakte in maart kenbaar hetzelfde te zullen doen voor haar webbrowser Google Chrome.

Microsoft biedt consumenten straks vier verschillende versies van Windows 8 te koop aan. Eén van die versies is Windows RT. Dit is een aangepaste versie van het besturingssysteem voor apparaten die draaien op energiezuinige ARM-processoren. RT staat voor RunTime.

Mozilla schrijft dat Microsoft niet van plan is om andere webbrowsers de kans te geven om op Windows RT te draaien. De webbrowsermaker spreekt van een "onaangename terugkeer naar de digitale middeleeuwen". Mozilla stelt dat er geen technische reden is om webbrowsers anders dan Internet Explorer uit te sluiten. Gebruikers worden hierdoor van iedere keuze ontnomen. Tevens wordt de concurrentie een halt toegeroepen en innovatie in de kiem gesmoord. "Dit is van groot belang voor de gebruikers van de hedendaagse computers en de pc’s van morgen", aldus Mozilla.

De webbrowsermaker roept Microsoft op om vast te houden aan haar eigen principes, waarbij gebruiksgemak en vrijheid centraal staan. "De wereld heeft niet opnieuw behoefte aan een gesloten, door Microsoft beheerde omgeving. Microsoft heeft de kans om zo veel meer te doen."

Update: Google sluit zich aan bij het protest van Mozilla. Het internetbedrijf zegt zich eveneens grote zorgen te maken over de beslissing van Microsoft om gebruikers alleen Internet Explorer voor te schotelen als webbrowser in Windows RT. "We hebben altijd innovatie verwelkomd op alle platforms en zijn er heilig van overtuigd dat sterke concurrenten ervoor zorgen dat wij nog harder werken. Uiteindelijk profiteren consumenten en ontwikkelaars van de onderlinge concurrentie", aldus Google in een verklaring tegenover CNET.