Google heeft wederom iets nieuws bedacht om toe te voegen aan Google Maps. Enkele jaren geleden voegde het de inmiddels populaire functie Streetview toe. Nu wil Google Streetview ook naar binnen brengen bij populaire bedrijven. Om daar een indruk te geven van het bedrijf en wellicht ook van de aangeboden producten.

Google wil de binnenkant op de foto gaan vastleggen van winkels, restaurants en hotels. Hiermee kunnen de gebruikers van Google Maps bij een bedrijf binnen stappen alvorens ze hier gaan eten, slapen of iets kopen.

Google kiest ervoor om te beginnen met het versturen van uitnodigingen naar bedrijven die gevestigd zijn in grote wereldsteden en waar veel op wordt gezocht. Het moet ook mogelijk worden om een aanvraag in te dienen bij Google om je bedrijf te laten fotograferen voor Google Maps.

De kosten voor het opnemen in Google Maps zijn volledig voor de rekening van Google. Het enige wat het bedrijf moet doen is de klanten duidelijk op de hoogte stellen wanneer het bedrijf wordt gefotografeerd, zodat zij niet ongevraagd op een foto belanden in Google Maps. Google regelt de fotograaf die langs komt om 360 graden foto’s te maken die kunnen worden geïntegreerd in Google Maps en Places.

Voorlopig worden in Europa alleen bedrijven opgenomen die zijn gevestigd in Parijs of Londen. Daarnaast staan er nog 35 andere wereldsteden op de lijst welke zich voornamelijk bevinden in de Verenigde Staten maar ook in Japan en Nieuw Zeeland.

Google biedt verder de mogelijkheid om zelf foto’s te uploaden via Google Places, zodat potentiële bezoekers alvast een kijkje kunnen nemen. Ook is het mogelijk om je bedrijf aan te melden voor een 360 graden fotoshoot van Google Places. Zodra Google de dienst beschikbaar maakt in de stad waar het bedrijf is gevestigd zal het de aanvraag overwegen.

Mochten er klanten worden gefotografeerd door Google dan zal het deze gezichten sowieso vervagen. Wat misschien een nadeel kan zijn voor de bedrijven is dat de rechten op de foto’s altijd in handen blijven van Google. Wel kan via een apart systeem een verwijderings verzoek worden ingediend of een nieuwe fotoshoot als een bedrijf van binnen bijvoorbeeld is verbouwd.