1 min

Internetters die af en toe een film of muziek downloaden, hoeven niet bang te zijn dat ze platenmaatschappij, filmstudio of Stichting Brein achter zich aan krijgen. Teeven heeft zijn plannen voor een downloadverbod aangepast en wil nu een schadebedrag opnemen in de wet waardoor de kleine ‘overtreders’ buiten schot blijven.

Inmiddels is al gebleken dat een meerderheid van de Tweede Kamer tegen een verbod is op het downloaden van films en muziek vanuit illegale bronnen. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie geeft echter niet op en wil echt een downloadverbod realiseren. Hij heeft zijn wetsvoorstel nu aangepast en wil een minimaal schadebedrag gaan opnemen, hierdoor blijven de kleine downloaders buiten schot, maar kunnen de websites worden aangepakt die geld verdienen met het aanbieden van illegale downloads.

De entertainmentbranche wil graag een downloadverbod om via de rechter websites te laten blokkeren die geld verdienen met het verspreiden van illegaal gekopieerde bestanden. Alleen dan kunnen legale alternatieven een optie worden en krijgen de artiesten hun geld. In de praktijk is al wel een toename van het aantal legale online muziek- en videodiensten te zien, maar die leveren in Nederland relatief weinig geld op.