2min

Afgelopen maandag kondigde Fred Teeven acties aan tegen het downloaden. Er zou een verbod komen, maar de details omtrent dit verbod blijven tot op heden nogal vaag.

Zo is inmiddels bekend dat de individuele downloaders niet zullen worden bestraft. Zij worden dus niet vervolgt en krijgen geen boete. Wel zullen de internetproviders verplichten gaan worden om bepaalde websites te blokkeren. Hiermee zouden legale diensten zoals iTunes indirect worden gestimuleerd, wat uiteindelijk goed is voor de artiesten.

Vooral aan de kant van de providers is veel onduidelijkheid. Zo is het niet duidelijk wie er gaat bepalen welke websites worden afgesloten en of providers hiertegen in beroep kunnen gaan. Ook is er gesproken over onderscheid tussen ‘beperkte’ en ‘grootschalige’ downloaders. Waar de grens dan precies ligt en wat het verschil precies is blijft gissen. Worden ‘grootschalige’ downloaders bijvoorbeeld wel vervolgt?

Er is inmiddels ook al veel kritiek te horen. Veel mensen vinden het op dit moment prima geregeld en vinden de wet onnodig. Andere zijn van mening dat deze wet er best mag komen maar wel zodra er voldoende legale alternatieven zijn. Op dit moment is eigenlijk alleen iTunes een echt legaal alternatief.

Op dit moment is het in de wet zo geregeld dat iedereen in Nederland thuiskopieën mag maken van films, elektronische boeken en muziek. Het downloaden van deze bestanden is niet illegaal, maar het uploaden en dus aanbieden ervan wel. Als het aan de staatssecretaris ligt wordt dat downloaden nu dus ook illegaal.

Waarschijnlijk wordt er medio mei in de Tweede Kamer gedebatteerd over dit wetsvoorstel.