De data van de website Buienradar is niet langer geheel gratis te gebruiken. RTL Nederland heeft laten weten dat zij het gebruik aan banden gaat leggen.

Deze ontwikkeling is vooral te danken aan de overname van Buienradar door RTL Nederland. Deze partij kiest er voor om de data van Buienrader op korte termijn tegen betaling aan te gaan bieden. Echter mogen de gegevens van de applicatie nog wel gratis gebruikt worden. RTL Nederland is van mening dat zij veel geld in de applicatie pompen en zijn er daarom niet blij mee wanneer er een derde partij voorbij komt en kosteloos aan de haal gaat met deze data.

Om te beginnen worden alle mobiele apps geraakt door deze beslissing, zij mogen niet meer kosteloos gebruik maken van de data. Binnenkort zullen dus verschillende kleinere ontwikkelaars hun applicaties uit de bekende applicatiewinkels gaan halen omdat zij wel de data van Buitenradar gebruiken maar niet het budget hebben om deze data te kunnen bekostigen. Rainy Days, Plu en Regenalarm zijn enkele bekende applicaties die de data van Buienradar gebruiken en waarschijnlijk zullen gaan verdwijnen.

Het is op dit moment nog onduidelijk vanaf welke datum het gratis gebruik van de data van Buienrader stopgezet zal worden door RTL Nederland. Buienrader werd begin april van dit jaar overgenomen door RTL Nederland en slaat nu, een half jaar na de overname, een andere weg in met de applicatie. RTL Nederland stelt dat het moet concurreren met apps die van hun data gebruik maken. Voorlopig is het voor websites nog wel toegestaan om de data van Buienrader vrij te gebruiken.