2min

Facebook zal volgende maand de rechter vragen om de rechtszaak tussen het sociale netwerk en Paul Ceglia te seponeren. Facebook stelt namelijk bewijs te hebben dat Ceglia het contract heeft vervalst.

Daarnaast zou Ceglia in de rechtszaak enkel en alleen druk uitoefenen op Facebook om het bedrijf zover te krijgen een dikke cheque uit te schrijven aan Ceglia. Paul Ceglia sleepte in 2010 Facebook voor de rechter met de claim dat hij mede-eigenaar zou zijn van de website, waarvan de waarde wordt geschat op 100 miljard dollar. Volgens eigen zeggen zou Ceglia recht hebben op 50 procent van de aandelen van de website en wil daarom geld zien.

Facebook claimt nu dat zij forensisch bewijs heeft tegen Paul Ceglia en dreigt dit te gebruiken wanneer de rechter de zaak niet seponeert. Het bewijs dat Facebook aandraagt is dat de inkt op het document waarop de rechtszaak gebaseerd is, nog ‘nat’ is. Volgens forensisch onderzoek zou de inkt nog ‘nat’ zijn en zou niet langer dan twee jaar geleden gezet zijn op het document, Paul Ceglia claimt echter dat het document uit 2003 stamt.

De advocaten van Ceglia zijn het hier op hun beurt uiteraard niet mee eens. Volgens hun zouden de experts van Facebook met deze test het document schade toe hebben gebracht. Het moddergooien vervolgt wanneer Facebook het team van Ceglia in een hoorzitting weer beschuldigt van het opzettelijk verouderen van het document en claimt ook hier bewijs van te hebben in de vorm van verschillende foto’s.

De gemoederen liepen tijdens deze vier uur durende hoorzitting dus meerdere malen hoog op. Facebook hoopt echter de rechtszaak snel in hun voordeel af te kunnen sluiten met een verzoek tot seponeren. Het feit daargelaten over wie er nu gelijk heeft, Facebook zal hoe dan ook een herhaling van de Winklevoss-rechtszaak willen voorkomen. Hierin schikte Facebook na talloze rechtszaken met de broers voor een bedrag van 65 miljoen euro.