Apple en Google moeten bijdragen aan de investeringen die KPN doet in zijn mobiele netwerken. Dat heeft Eelco Blok, directeur van KPN, duidelijk gemaakt in een interview. Het is een ‘een onhoudbare situatie’ als Apple en Google in te toekomst niet gaan meebetalen.

Na de uitspraken van KPN over hogere abonnementsprijzen, heeft de provider nu ook gesproken over de huidige staat van het netwerk. Volgens directeur Eelco Blok zouden Apple en Google moeten meebetalen aan het mobiele netwerk in Nederland. Doen ze dit niet, dan zou de huidige situatie in de telecomwereld onhoudbaar worden.

Apple en Google zijn verantwoordelijk voor de twee grootste martphoneplatformen: iOS en Android. Beide maken uitbundig gebruik van het mobiele netwerk van Nederlandse providers door middel van Whatsapp, Facebook, YouTube en andere veel gebruikte internetdiensten. Eelco Blok zei verder: "Zij gebruiken onze netwerken zonder dat ze meebetalen aan investeringen in die netwerken. Dat is een onhoudbare situatie voor de telecomsector. Ik vind dat die bedrijven moeten bijdragen, ik weet alleen nog niet precies hoe."

Eerder deze week liet KPN weten dat het eigenlijk noodzakelijk is om de abonnementsprijzen verder te verhogen voor mobiel internet. "Dat is echt onvermijdelijk om de kwaliteit van het netwerk op peil te houden." De directeur van de Consumententak van KPN suggereerde deze week al ongeveer hetzelfde; hij zei toen dat klanten gemiddeld 40 euro per maand moeten betalen als KPN kostendekkend wil werken.

KPN is niet de eerste provider die erop wijst dat Google en Apple de boosdoeners zijn van het overmatig gebruiken van het netwerk. De directeur van Vodafone riep in mei van dit jaar al dat de twee giganten moeten meebetalen.