2min

Europese providers willen dat bedrijven als Google, Facebook en Apple meebetalen aan de alsmaar stijgende kosten van dataverkeer. Deze bedrijven zijn direct verantwoordelijk voor deze stijging en het is daarom niet meer dan vanzelfsprekend dat zij meebetalen in deze kosten. Met behulp van internetationale wetgeving proberen zij dit af te dwingen.

De providers lobbyen al geruime tijd om Google, Facebook en Apple zo ver te krijgen dat zij een deel betalen in alle kosten, maar tot op heden zonder succes. Daarom wenden zij zich nu tot de International Telecommunication Union (ITU), een organisatie binnen de Verenigde Naties die zich bezighoudt met vraagstukken rondom internationale telecommunicatie. European Telecommunications Network Operators (ETNO), het Europese samenwerkingsverband waarin de providers vertegenwoordigd zijn, heeft een voorstel ingediend bij het ITU.

In het voorstel opperen de providers om een eigen netwerk van snelwegen aan te leggen. Zowel de contentleverancier als de abonnees moeten dan betalen voor de datadoorgifte. Volgens de providers is dit model de enige manier om de groei van het internet en de stijgende kosten te kunnen bijbenen. Contentleveranciers hebben forse kritiek geuit op het voorstel, omdat zij het zien als een gedwongen heffing op hun diensten.

Eelco Blok, directeur bij KPN, zei eind vorig jaar in een interview al dat er een "onhoudbare situatie" ontstaat wanneer bedrijven als Google, Facebook en Apple in de toekomst niet meebetalen aan de doorgifte van dataverkeer. "Zij gebruiken onze netwerken zonder dat ze meebetalen aan investeringen in die netwerken. Dat is een onhoudbare situatie voor de telecomsector. Ik vind dat die bedrijven moeten bijdragen, ik weet alleen nog niet precies hoe", aldus Blok.

Jens Schulte-Bockum, directeur van Vodafone Nederland, bestempelde afgelopen jaar contentleveranciers als "meelifters". "Om bot te zijn: we kunnen niet eindigen in een situatie waarin wij mensen moeten uitleggen hoe een smartphone werkt, terwijl de winsten daarop worden geoogst door Apple, Samsung of Google", aldus Schulte-Bockum. Hij stelde voor dat deze partijen meebetalen aan het uitrollen van 4G-netwerken om de kosten "eerlijk en transparant" te delen.