Google overtreedt zijn eigen voorwaarden

Google lijkt zijn eigen voorwaarden te overtreden. SearchEngineLand kwam gisterenavond met een opvallend artikel waarin het uiteen zet dat Google zich niet houdt aan de eigen voorwaarden. Het zou namelijk bloggers hebben betaald om te schrijven over de Chrome browser van Google en daarbij hebben de bloggers gelinkt naar de downloadpagina van de browser, een zogenaamde betaalde link dus.

Google overtreedt zijn eigen voorwaardenIn de voorwaarden van Google staat echter dat het niet is toegestaan om te betalen voor links om je positie in de zoekmachine te verbeteren. In het verleden heeft Google ook verschillende partijen hiervoor gestraft door ze tijdelijk uit de zoekresultaten te halen. Sommige websites werden een maand niet opgenomen maar in andere gevallen was dit een jaar.

Nu bloggers betaald hebben gekregen om een artikel te schrijven over Google Chrome en te linken naar de downloadpagina zou Google volgens hun eigen voorwaarden, de Chrome download pagina minimaal één maand en maximaal één jaar uit de zoekresultaten moeten halen. De kans dat ze dit gaan doen is uiteraard zeer klein maar het lijkt wel te meten met 2 maten.

Er zijn uiteindelijk redelijk wat bloggers die een betaald stuk hebben geschreven over Google Chrome. Deze zijn echter ook makkelijk op te sporen, de meeste hebben namelijk onder of boven de blog de tekst: "This post is sponsored by Google opgenomen" (Dit bericht wordt gesponsord door Google), waardoor iedereen weet dat het geen objectief maar een betaald stuk is.

De grote vraag is uiteraard waarom Google heeft gekozen voor een PR-methode waar het zelf niet achter staat en die het zelfs in de voorwaarden heeft verboden. Tot op heden heeft Google nog niet gereageerd op de blog van SearchEngineLand.

Bron:SearchEngineLand