1 min

De Indiase overheid dreigt om zowel de website van Google als die van Facebook te blokkeren. Dit doet de overheid van het land als beide partijen geen maatregelen nemen om kwetsende en verwerpelijke inhoud van hun sociale netwerken te weren.

Dit werd duidelijk gemaakt tijden een hoorzitting in India. Bij deze hoorzitting waren zowel vertegenwoordigers van Google als van Facebook aanwezig. De rechter sprak tijdens de hoorzitting uit dat er voldoende controle moet zijn. Gebeurt dit niet, dan kan India deze websites gaan verbieden en dus blokkeren. Een vergelijkbaar iets gebeurt momenteel in China waar inwoners van het land geen toegang hebben tot deze websites.

Volgens de rechter moeten Google en Facebook een systeem ontwikkelen die het mogelijk maakt om deze kwetsende content van de website af te halen. Deze ontwikkelingen vinden plaats nadat Minister van Communicatie Kapil Sibal afgelopen maand beloofde harder op te zullen treden tegen dergelijke content op het internet. Volgens Sibal zouden eerdere verzoeken tot het screenen van content genegeerd zijn door de websites. Google en Facebook hebben tot op heden nog niet gereageerd op de uitspraken van de rechter, maar het verleden leert ons dat Google en Facebook tegen censuur zijn.