2min

De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor heeft een brief gestuurd naar Facebook, Google en Twitter dat ze een blokkade riskeren als ze niet meewerken in het verstrekken van informatie over Russische bloggers. De toezichthouder wil weten welke Russische bloggers meer dan 3000 mensen per dag bereiken.

De Russische overheid heeft niet zoveel met persvrijheid en wil daarom de mond snoeren van Russische bloggers, zeker als ze kritisch zijn op het Russische overheidsbeleid. De Russische overheid en toezichthouder willen dan ook graag weten welke Russische bloggers een bereik hebben van meer dan 3000 mensen per dag. Die gegevens willen zij dan ook graag ontvangen van de grote techgiganten als Facebook, Google en Twitter.

Deze Amerikaanse bedrijven hebben echter wel iets met persvrijheid en lijken tot op heden niet meer willen werken aan deze zoektocht van de Russen. Daarom heeft de Russische toezichthouder nu gedreigd de websites van de drie techgiganten volledig af te sluiten als ze niet meewerken. Wat de Amerikaanse bedrijven nu gaan doen is niet duidelijk.

In de brief staat volgens The Guardian dat het doel is van de Russen om "niet goedgekeurde protesten en onrust tegen te gaan".

De bedrijven hebben allemaal een procedure voor overheden om informatie op te vragen en voldaan door ook meestal aan. Zolang aan de lokale wetgeving wordt voldaan en deze niet in strijd zijn met het bedrijfsbeleid. In het geval van de Russen kiezen de techgiganten er enorm vaak voor om dergelijke verzoeken af te wijzen. Volgens The Guardian heeft Facebook vorig jaar twee verzoeken ontvangen die beide werden afgewezen. Google kreeg vorig jaar 134 verzoeken uit Rusland en slechts in 5 procent van de gevallen besloot het bedrijf mee te werken. Twitter weigerde vorig jaar aan 108 verzoeken van de Russen.