Rupert Murdoch de grote man achter het bedrijf News Corporation noemt Google op Twitter de leider van de piraterij. Rupert Murdoch is geen fan van Google en lijkt van mening te zijn dat Google te weinig doet aan piraterij bestrijding, omdat het bedrijf gratis video’s streamt en er advertenties omheen verkoopt.

Nu de SOPA-wetgeving steeds meer op losse schroeven komt te staan, doordat zelfs president Obama bang is dat de wet ten koste gaat van de innovatie op het internet. Voelde Murdoch zich waarschijnlijk geroepen om openlijk kritiek te uiten.

De omstreden SOPA-wetgeving zou ervoor moeten zorgen dat inwoners van de Verenigde Staten eenvoudig van het internet kunnen worden afgesloten als ze auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. Ook websites die materiaal aanbieden zouden snel geblokkeerd moeten kunnen worden, ook als de websites zich buiten de VS bevinden. Dit alles zonder de tussenkomst van een rechter en een eerlijk proces. Google, Facebook, Twitter en vele andere internetbedrijven zijn tegen deze wetgeving en hebben een lobby gestart om de wet tegen te houden.

Rupert Murdoch die met News Corporation eigenaar is van vele tijdschriften, kranten, televisiezenders en filmproductiemaatschappijen is een duidelijk voorstander van deze wetgeving. Murdoch ziet de wetgeving als de oplossing om zijn materiaal te beschermen want hij kan dan gewoon de websites offline laten halen als er materiaal van zijn bedrijven op internet opduikt.

Een van de bedrijven die hij hekelt is Google. Dit omdat het bedrijf advertenties verkoop rondom Youtube video’s en zoekresultaten die verwijzen naar illegale content die inbreuk maken op auteursrechten.

Uiteindelijk moest heel Sillicon Valley en de Amerikaanse overheid eraan geloven in de Tweets van Murdoch.