2min

Ruim een half jaar na de lancering van zijn sociale netwerk, besluit Google om het namenbeleid van Google+ aan te passen. Gebruikers kunnen naast hun voor- en achternaam voortaan ook een nickname of koosnaampje vermelden.

Het gaat nadrukkelijk om een aanvullende mogelijkheid: Google blijft de voor- en achternaam van de gebruikers publiceren. Leden kunnen, als zij dit wensen, een nickname toekennen aan hun gebruikersnaam. Dit kan een alternatieve identiteit zijn die zij op het internet gebruiken, maar ook bijvoorbeeld hun meisjesnaam, doopnaam of koosnaampje.

Dat schrijft vice-president van Google+ Bradley Horowitz op zijn Google+-profiel. Volgens hem heeft vrijwel niemand moeite om zijn echte naam op te geven als zij zich aanmelden bij het sociale netwerk: slechts 0,1 procent van de aanmelders tekent bezwaar aan tegen het naambeleid. Google+ heeft de bezwaren van deze mensen geanalyseerd. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) zegt dat ze hun nickname willen toevoegen aan hun gebruikersnaam. Slechts 20 procent geeft de voorkeur aan een pseudoniem.

Dit is reden geweest voor Google+ om het namenbeleid aan te passen. Door op je naam te klikken onder "Edit profile" en vervolgens "More options", kunnen gebruikers een nickname toevoegen aan hun gebruikersnaam. Horowitz benadrukt dat deze wijziging in Google+ tevens betrekking heeft op andere diensten waar een Google-profiel voor vereist is.

Ook voor mensen die alleen onder een pseudoniem of artiestennaam bekend staan zoals Madonna of Lady Gaga, heeft Google+ een oplossing. Als zij kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk deze persoon zijn, mogen zij een profiel aanmaken onder dit pseudoniem. Horowitz spreekt over "established identities". Dit zou best nog wel eens een heikel punt kunnen zijn voor menig gebruiker: hoe overtuig je Google+ van het feit dat je daadwerkelijk die persoon bent? Grote artiesten zullen over het algemeen weinig moeite daarmee hebben, maar hoe tonen andere gebruikers aan dat een bepaald pseudoniem bij hen hoort? Zo staat een nickname bijvoorbeeld niet op identiteitspapieren vermeld. Dit zou best nog eens een problematisch aspect kunnen worden voor gebruikers.

De aanvullende dienst zal in de loop van deze week beschikbaar worden gesteld voor alle Google+ gebruikers.