De beursgang die Facebook gisteren aankondigde, legt bepaald geen windeieren voor een aantal aandeelhouders. Zo worden honderden medewerkers van het internetbedrijf in één klap mulitmiljonair. Popartiest Bono van de bekende band U2 zou mogelijk zelfs meer dan één miljard dollar gaan ophalen bij de beursgang.

Mark Zuckerberg heeft de beursgang diverse keren uitgesteld in het verleden, omdat de tijd nog niet rijp zou zijn. De jonge CEO vroeg aandeelhouders dan ook om nog even geduld op te brengen. Gisteren was het dan eindelijk zover en maakte Facebook haar beursgang bekend. Hierdoor worden enkele duizenden aandeelhouders in één klap schatrijk.

Een van die mensen is de leadzanger van U2, Bono. Zijn beleggingsmaatschappij investeerde in 2009 welgeteld 210 miljoen dollar in het internetbedrijf. Nu is de waarde van zijn aandelenportefeuille naar schatting met een factor 5 toegenomen. Analisten spraken over Bono’s "beautiful (pay) day", verwijzend naar diens hit Beautiful Day.

Bono is zeker niet de enige die schatrijk zal worden van de beursgang van Facebook. 3000 medewerkers van het bedrijf mogen 30 procent van de taart verdelen. Het toekennen van aandelen is een gebruikelijke werkwijze van Amerikaanse bedrijven. Hiermee willen ze getalenteerde medewerkers voor langere tijd aan het bedrijf binden.

Het Russische Digital Sky Technologies heeft een belang van 10 procent in de onderneming. Medeoprichters Dustin Moskowitz, Eduardo Saverin en Chris Hughes bezitten ieder 5 tot 6 procent van de aandelen. De internetnetondernemers Sean Parker en Peter Thiel hebben respectievelijk 4 procent en 3 procent van de aandelen in hun bezit. Microsoft komt niet verder dan een aandeel van 1,3 procent. JP Morgan, Barclays en Bank of America, drie banken die de beursgang begeleidden, zijn gezamenlijk zo’n 500 miljoen dollar rijker geworden.

Mark Zuckerberg komt er financieel gezien het beste van af. Hij bezit ongeveer een kwart van alle aandelen van zijn bedrijf. Analisten schatten dat Facebook een waarde heeft van 100 miljard dollar.