Apple heeft met spoed vandaag een nieuwe patch uitgebracht voor Mac OS X Snow Leopard. Afgelopen vrijdag werd een grote update voor Mac OS X Lion uitgebracht en een beveiligingsupdate voor Snow Leopard. In Snow Leopard zorgde de beveiligingsupdate echter voor veel problemen met oudere applicaties, waardoor Apple zich genoodzaakt zag snel met een nieuwe update te komen.

Het lijkt erop dat Apple heeft verzuimd om de beveiligingsupdate voor Snow Leopard van afgelopen vrijdag aan een grondige test te onderwerpen. Tal van applicaties functioneerde namelijk niet meer na het installeren van deze update. Hierdoor was Apple dan ook genoodzaakt vandaag met een snelle oplossing te komen, om een grote storm aan klachten te voorkomen.

Vooral oudere programma’s die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor PowerPC processoren lieten het na de update afweten. Het probleem is namelijk dat de update enkele systeembestanden aanpast in Snow Leopard waar Rosetta, de applicatie die de compatibiliteit van de PowerPC-apps verzorgt, gebruik van maakt. Hoewel Apple inmiddels is gestopt met het aanbieden van Rosetta in de laatste versie van Mac OS X (Lion), is er nog een grote groep gebruikers die actief Snow Leopard gebruikt en verschillende PowerPC apps.

De problemen lopen uiteen van vastlopende applicaties, applicaties die niet willen opstarten of functionaliteiten die ineens niet meer werken. Zodra men de update van vandaag heeft geïnstalleerd werkt alles weer naar behoren.

De applicaties die niet langer goed functioneerde na de update van vrijdag zijn Microsoft Word en Excel uit 2004, enkele Adobe pakketten zoals Acrobat 7 en Photoshop CS2 en ouder, maar ook QuarkXpress 6.5 en Apple’s eigen AppleWorks.