1 min

Tags in dit artikel

,

Twee in Nederland gevestigde sms-diensten hebben van de Britse telecomwaakhond PhonepayPlus ieder een forse boete ontvangen. R&D Media Europe en Unavalley zullen ieder diep in de buidel moeten tasten.

Voor het misleiden van consumenten zullen de twee bedrijven ieder een boete van 100.000 pond moeten betalen. Daarnaast heeft de telecomwaakhond ook besloten dat zij de getroffen consumenten schadeloos moeten stellen. Zowel R&D Media Europe als Unavalley maakten gebruik van typosquatting. Met deze techniek wordt er profijt gemaakt van typefouten die mensen maken wanneer zij op zoek zijn naar populaire websites als bijvoorbeeld Youtube, Google, Facebook en Wikipedia.

Deze bedrijven leggen domeinen met typefouten vast die lijken op de originele naam. Vervolgens richten zij het domein zo in dat deze lijkt op de echte site. Vervolgens werd er op deze website getoond dat de bezoeker een prijs had gewonnen. Om deze prijs in ontvangst te kunnen nemen, moesten consumenten en telefoonnummer invoeren. Vervolgens kregen zij een PIN-nummer toegestuurd om aan nog meer prijsvragen mee te doen.

Daarop volgde een stroom aan berichten met vragen en andere aanbiedingen. Voor elk ontvangen en verstuurd bericht werd 1,50 pond afgeschreven op de rekening van de gebruiker. Aan het einde van de maand werden zij geconfronteerd met een torenhoge telefoonrekening. PhonepayPlus heeft nu een einde aan deze praktijken gemaakt.