2min

Het blokkeren van websites die torrents aanbieden door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is vooralsnog toegestaan. Zodra de Eerste Kamer het wetsvoorstel van netneutraliteit aanneemt, zal er echter een einde komen aan deze praktijken. Dit bevestigt minister Verhagen van Economische Zaken op Kamervragen van oppositiepartij D66.

In februari maakte de Rijksuniversiteit bekend dat het vele klachten had ontvangen van diverse Amerikaanse filmmaatschappijen. Groningse studenten maakten zich volgens hen schuldig aan het illegaal up- en downloaden van films. Omdat het individueel afsluiten van studenten van Torrentwebsites een gecompliceerd en tijdrovend karwei is, besloot de systeembeheerder van de universiteit al het Torrentverkeer van haar studenten te blokkeren. Dit tot grote onvrede van studenten die Torrentwebsites gebruiken om studieopdrachten met medestudenten uit te wisselen.

Eind juni vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met nieuwe wetgeving die netneutraliteit moet bieden. Hiermee wil het parlement voorkomen dat providers onderscheid maken tussen het internetverkeer. Ze mogen dus bepaalde diensten geen extra voorrang geven, blokkeren of extra belasten. De Kamer maakt wel een uitzondering mogelijk waarin internetproviders wel voorrang mogen verlenen bij extreme drukte, bijvoorbeeld om videostreams te verzorgen tijdens een sportevenement.

Als netneutraliteit straks wettelijk is vastgelegd, zal dit gelden voor zowel voor openbare en niet-openbare internetaanbieders. De Rijksuniversiteit valt onder de laatste noemer. Volgens minister Verhagen betekent dit dat de universiteit geen diensten of toepassingen mag belemmeren of blokkeren. Ook als de universiteit klachten krijgt vanuit de entertainmentindustrie, is dat volgens de nieuwe wet geen reden om internetverkeer te blokkeren.

De Eerste Kamer zal later dit jaar over het wetsvoorstel stemmen. Zolang de stemming nog niet heeft plaatsgevonden mag de Rijksuniversiteit Torrentwebsites blokkeren.