2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De geruchten rondom een nieuwe Xbox komen langzaam op gang, maar ook de PlayStation zal een opvolger krijgen. Volgens Kotaku heeft de nieuwe PlayStation de codenaam ‘Orbis’ gekregen en staat deze gepland voor een lancering aan het einde van 2013.

De keuze voor de genoemde codenaam lijkt logisch en Sony zou er zelfs voor kunnen kiezen om de naam Orbis te behouden wanneer de console werkelijk wordt uitgebracht. Het latijnse ‘Orbis Vitae’ staat voor de cirkel van het leven, de naam van de PlayStation Vita is al een afgeleide van dit gezegde.

Wat betreft hardware zal de Orbis voorzien worden van een AMD 64-bit processor en een GPU uit de Southern Islands-reeks van dezelfde fabrikant. Het systeem zal in staat zijn om een 4K-resolutie te produceren. De 4K-resolutie telt 4096 bij 2160 pixels, wat meer dan viermaal zo hoog is als de resolutie van de PlayStation 3. Sony kondigde onlangs al TV’s aan die dergelijke resoluties ondersteunen.

Games voor Orbis zullen zowel op een fysiek medium als via PSN worden gedistribueerd. Het lijkt er dan ook op dat de Orbis met een Blu-ray drive wordt uitgerust en daarmee is het voor het eerst dat Sony een zelfde formaat aanhoudt voor een nieuwe iteratie van de PlayStation-consoles.

Voor fans van tweedehands games is er ook teleurstellend nieuws, Sony wil games koppelen aan PSN-accounts zodat deze niet op meerdere accounts gespeeld zouden kunnen worden. Hoe dit in zijn werk zou gaan met accounts van gezinsleden is onduidelijk. Hoe dan ook, de tweedehands markt wordt meer en meer geweerd, zo wordt duidelijk.