2min

Zoals verwacht heeft het Japanse Sony vannacht de PlayStation 4 aangekondigd. Veel van de geruchten die in de aanloop naar de presentatie ontstonden blijken waarheid te zijn geworden. Zo wordt de spelcomputer zowel wat betreft CPU en GPU voorzien van krachtbronnen van AMD. Aan de presentatie zat ook een Nederlands tintje: De Amsterdamse game-studio Guerrilla Games heeft een nieuwe Killzone-game aangekondigd.

De PlayStation 4 krijgt de beschikking over een op maat gemaakte AMD-processor die bestaat uit acht Jaguar-rekenkernen. Over de videokaart wordt weinig duidelijk, wel geeft Sony aan dat deze een rekenkracht van 1,84 Teraflops heeft. Verder beschikt de PlayStation 4 over 8GB intern GDDR5-geheugen, een ‘grote’ harde schijf, WiFi, Bluetooth, LAN en USB 3.0-poorten. De PlayStation 3 is net als zijn voorganger in staat om Blu-ray’s en DVD’s af te spelen.

Voor de DualShock-controller is Sony opnieuw terug naar de tekenkamer gegaan. Deze is wat uiterlijk betreft nog zeer karakteristiek, maar heeft wel een aantal aanvullende eigenschappen gekregen. Zo heeft de DualShock 4 een touchpad en drie heldere LED’s met verschillende kleuren om spelers te identificeren en de positie van de controller te bepalen. In de controller zitten nog andere nieuwe toevoegingen als een deelknop, een mono-speaker en een headset-aansluiting.

Ook de PlayStation Eye heeft een update gekregen. Deze beschikt nu over twee camera’s met een resolutie van 1280 bij 800 pixels en een minimale focus-afstand van 30 centimeter.

Sony speelt met de PlayStation 4 opnieuw duidelijk in op krachtige eigenschappen, niet zo zeer op een hele vernieuwende manier van gamen. Dat wil niet zeggen dat de PlayStation 4 qua gebruik niet anders wordt dan zijn voorganger. Gamers kunnen voortaan spellen vanaf het internet streamen. Als zij een spel vanuit de online winkel aanschaffen kunnen ze direct beginnen met spelen. Het is niet nodig om te wachten totdat de volledige game op de harde schijf is geplaatst.

Onduidelijkheden

Hoe de PlayStation 4 er uit zal zien is nog afwachten, Sony heeft het nagelaten om de console ook echt te tonen. Wellicht is het uiterlijk ook nog niet definitief. Wel is duidelijk dat de console eind dit jaar gelanceerd wordt, maar of ook Europa direct aan de beurt is, moeten we vooralsnog afwachten.

Er zijn echter nog veel meer vragen na afloop van de urenlange presentatie. Het is niet bekend of Sony geld gaat vragen voor online services en of de PlayStation 4 ook Ultra HD-resoluties gaat ondersteunen. Ook weten we nog niet goed hoe de spelcomputer omgaat met games van de vorige PlayStation-consoles.