Bronnen dichtbij Sony hebben aangegeven dat Sony koste wat het kost de PlayStation 4 vóór de volgende Xbox op de markt wil zetten. Sony denkt dat het de huidige console-oorlog verloren heeft vanwege de late lancering van de PlayStation 3.

Sony lijkt niet van plan te zijn om deze fout opnieuw te maken. Het Japanse bedrijf zou er veel aan gelegen zijn om Orbis, zoals de codenaam van de PlayStation 4 luidt, eerder op de markt te krijgen dan Microsoft’s volgende console.

De Japanners zijn er van overtuigd dat het dit keer zal lukken om Microsoft voor te zijn. Het wedijveren gaat nu al zo ver dat de twee bedrijven aan het strijden zijn om welke fabrikant haar keynote als eerste zal houden tijdens de E3 van 2013. Waarschijnlijk zal Sony de PlayStation 4 nog datzelfde jaar willen lanceren, maar het is niet duidelijk wat Microsoft van plan is.

Het nieuws zou bij de grootste game-ontwikkelaars reeds bekend zijn. Zij vormen een belangrijke factor in het lanceren van een console. Als er geen goede games zijn bij de lancering van een console, zal deze logischerwijs direct een stuk minder aantrekkelijk worden voor de consument. Veel grote ontwikkelaars hebben zich inmiddels al toegelegd aan de ontwikkeling van games voor de nieuwe consoles.