Ontwikkelaars van software voor de PlayStation 4 hebben een nieuw ontwikkelsysteem aangeleverd gekregen. Waar de vorige versie van het systeem eigenlijk alleen een grafische kaart was, krijgen ontwikkelaars nu een ‘aangepaste pc’ om mee aan de slag te gaan.

Meerdere bronnen hebben informatie gedeeld richting gamesite VG247 over het nieuwe Orbis-ontwikkelsysteem. De PlayStation 4 staat bij ontwikkelaars ook bekend onder de codenaam Orbis. Er zijn in totaal vier versies van het systeem, de vorige versie was eigenlijk niets meer dan een videokaart, de versie die nu verschijnt is een ‘aangepaste pc’. De derde versie verschijnt in januari en zal vrij dicht in de buurt komen bij de uiteindelijke specificaties van de PlayStation 4. Het definitieve ontwikkelsysteem zal in het volgende zomerseizoen verschijnen.

Een aantal Amerikaanse ontwikkelaars zijn deze week langsgeweest bij Sony voor een vergadering, een volgende vergadering staat gepland in de komende weken. De vergadering fungeert als manier voor Sony om de verscheidene studio’s uitleg te geven over de functionaliteit van het ontwikkelsysteem en om meer detail te geven over de hardware in de PlayStation 4.

De PlayStation 4 zal tot op heden gebruik maken van de AMD A10 APU-serie, dit is een combinatie tussen een CPU en een GPU. De chip werd omschreven als “afgeleide” van de bestaande A10-hardware. De ontwikkelsystemen komen daarnaast met 8- of 16GB aan werkgeheugen beschikbaar. Verder hebben de systemen een Blu-ray-speler, een 256GB harde schijf, WiFi- en LAN-connectiviteit en een HDMI-aansluiting. Het is onduidelijk of er een SSD of conventionele schijf in de ontwikkelkit zit. De bronnen stelden dat er qua connectiviteit dan ook geen verschil is ten opzichte van de PlayStation 3.

De interface krijgt wel een make-over, gebruikers van de PlayStation 4 zouden terwijl ze in een spel zitten op de PS-knop op de controller kunnen drukken en alle functies van het systeem aan kunnen roepen. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld DLC kopen terwijl ze midden in een spel zitten en vervolgens gewoon verder gaan waar ze waren gebleven. Ook zal het systeem in de achtergrond updates voor producten en het systeem zelf kunnen downloaden en zal het apparaat altijd in standby modus staan, de achtergronddownloads kunnen overigens wel uitgeschakeld worden indien gewenst.

Wanneer de PlayStation 4 officieel aangekondigd zal worden is niet bekend.