2min

Het telecommunicatiebedrijf Research In Motion (RIM) heeft gisterenavond de cijfers over haar vierde kwartaal, dat op 3 maart jongstleden afliep, gepresenteerd. Zowel qua inkomsten als verscheepte hardware heeft de BlackBerry-fabrikant flink moeten inleveren.

De inkomsten over het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2012 bedroegen 4,2 miljard dollar, 19 procent lager dan de 5,2 miljard in het kwartaal ervoor en 25 procent lager dan hetzelfde kwartaal in 2011. RIM wist in het laatste kwartaal ongeveer 11,1 miljoen BlackBerry-smartphones te verkopen, een daling van 20 procent tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarnaast werden er slechts een half miljoen van de geplaagde PlayBook-tablets verscheept. Dankzij deze tegenvallende cijfers werd er een verlies genoteerd van 125 miljoen dollar, waar een jaar eerder nog 265 miljoen dollar bijgeschreven kon worden.

Uit de cijfers blijkt tevens dat de netwerkstoring van oktober vorig jaar RIM 54 miljoen dollar heeft gekost. RIM maakt zich echter vooral zorgen om de dalende populariteit van BlackBerry-toestellen. Dankzij de opkomst van berichtdiensten als WhatsApp is de keuze voor een BlackBerry met gratis sms’en niet meer vanzelfsprekend bij vooral de jongeren. Desondanks zullen er niet direct grootse veranderingen doorgevoerd worden. Toestellen met het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 zullen pas later in het jaar gelanceerd worden.

Er is tevens bekend gemaakt dat opnieuw twee kopstukken van het bedrijf op zijn gestapt. CTO David Yach en COO Jim Rowan hebben aangekondigd andere interesses te zullen volgen, een verdere verklaring werd er niet gegeven. Ook voormalig Co-CEO Jim Balsilli treedt terug uit de raad van bestuur. Eerder dienden de CEO’s van Research In Motion al ontslag in.

Voor de nabije toekomst verwacht het bedrijf dankzij de sombere verkoopcijfers voorlopig geen verbetering en zal het zich blijven focussen op het verkopen van BlackBerry 7-toestellen tot het nieuwe besturingssysteem wordt uitgebracht. CEO Thorsten Heins gaf tijdens de presentatie aan dat het bedrijf zal kijken naar partners om BlackBerry 10 naar andere platformen uit te brengen. Het zou voor het eerst zijn dat RIM licenties van haar besturingssysteem zou verstrekken aan derden.