2min

Tags in dit artikel

, ,

Dat het niet al te best gaat met RIM is geen publiek geheim. De koersen dalen vrijwel dagelijks, keer op keer vallen de kwartaalcijfers lager uit en steeds meer klanten stappen over op concurrerende merken en platformen. Het feit dat de Canadese telefoonfabrikant een winstwaarschuwing afgeeft mag dan ook geen verassing zijn.

RIM maakt binnenkort de laatste kwartaalcijfers bekend en deze zullen waarschijnlijk niet al te rooskleurig zijn. Aanvankelijk voorspelde de telefoonfabrikant dat de opbrengst tussen de 5,3 en 5,6 miljard dollar zou liggen. Kennelijk was het bedrijf te optimistisch en zegt nu niet aan deze belofte te kunnen voldoen.

Dat heeft alles te maken met de tegenvallende verkoopcijfers van de BlackBerry PlayBook. Om de tablet aantrekkelijker te maken verlaagde RIM in september de prijzen voor deze tablet. Vanwege deze prijsverlaging heeft het bedrijf een kostenpost van 485 miljoen dollar die het bedrijf dit kwartaal moet afschrijven.

Beleggers reageerden niet positief op het nieuws. Het aandeel zakte weg naar een koers van 15,48 dollar. Momenteel staat de koers van de BlackBerry-maker op 15,69 dollar. In juni 2008 ging het aandeel nog voor een prijs van 147,55 dollar over de toonbank. De hoogste slotkoers van 2011 is 69,86 dollar, omgerekend een daling van 77,5 procent.

Analisten verwachten dat de koers nog verder zal zakken. Steeds meer aandeelhouders vinden het een aantrekkelijk perspectief om het bedrijf te verkopen of samen te voegen met een ander technologiebedrijf. Vic Alboini pleit er al enige tijd voor om het bedrijf in de verkoop te doen. Tevens wil hij de huidige CEO’s, Jim Balsillie en Mike Lazaridis, vervangen. Steeds meer investeerders scharen zich achter zijn plannen, zo zegt Alboini.

Door de introductie van een nieuw besturingssysteem, BlackBerry 10, hoopt RIM weer het vertrouwen terug te winnen van aandeelhouders en consumenten. Het telecombedrijf zegt toekomstige smartphones met dit besturingssysteem een nieuwe, frisse look krijgen om de verkoopcijfers op te krikken. Ook stelde RIM onlangs een ‘SWAT-team’ in om onderzoek te verrichten naar de wereldwijde storing. De toekomst zal uitwijzen of deze strategie succesvol is of niet.