2min

Inmiddels is het al weer 6 weken geleden dat we op Techzine schreven over de actie van Anonymous genaamd Total Blackout, in de afgelopen weken is de actie omgedoopt tot Operation Global Blackout en de datum voor de actie staat gepland voor 31 maart.

Morgen is het zover, de dag waarop we erachter gaan komen of Anonymous inderdaad Operation Global Blackout gaat uitvoeren of dat dit een idee was van een kleine afsplitsing van de hackersgroep die nog geen deuk in een pakje boter kan slaan. Veel acties die van te voren zijn aangekondigd door Anonymous zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd, maar er zijn er ook die nooit zijn uitgevoerd. Zo zou Anonymous bijvoorbeeld vorig jaar november Facebook offline gaan halen maar dit bleek loos alarm te zijn.

Operation Global Blackout is een actie waarbij Anonymous gaat proberen om zoveel mogelijk DNS root-servers offline te halen. Deze root-servers vormen min of meer de kern van het internet, zij zorgen ervoor dat alle domeinextensies ook daadwerkelijk worden omgezet naar een ip-adres. Zonder deze root-servers zijn websites alleen te bereiken via hun ip-adres en dat is simpelweg een stuk moeilijker te onthouden dan de naam van een website. Wereldwijd zijn er 13 DNS root-servers die zo zijn ingericht dat ze enorme hoeveelheden internetverkeer kunnen verwerken.

Of Anonymous in staat is om al deze DNS root-servers offline te halen valt te betwijfelen, maar als Anonymous echt een grote aanval uitvoert zoals het in het verleden eerder heeft gedaan moet het zeker lukken om een aantal van deze 13 DNS root-servers offline te halen. Mocht het Anonymous lukken om alle 13 DNS root-servers offline te halen dan mag dat gezien worden als een grote prestatie en een duidelijke boodschap dat er snel iets moet gebeuren om het internet robuuster en stabieler te maken. Ook zullen de gevolgen enorm zijn, ontzettend veel systemen waar onze economie en de maatschappij van afhankelijk zijn maken gebruik van het internet. De schade zal ongetwijfeld kleiner zijn doordat de actie op zaterdag wordt uitgevoerd en niet op bijvoorbeeld maandag als de financiële beurzen open zijn.

Tot slot, de redenen van Anonymous om Operation Global Blackout aan te kondigen en mogelijk uit te voeren lopen uiteen. In de documenten die Techzine eerder in handen heeft gekregen zou het zijn aangekondigd als een protest tegen SOPA, de financiële mensen van Wall Street en onverantwoordelijke politieke leiders. Inmiddels is er een video op YouTube verschenen die de actie ook visueel aankondigt en daarin wordt gesteld dat de actie is vanwege het offline halen van de filesharingwebsite MegaUpload.com.

De aankondiging van Anonymous