Vorig jaar startte internet videodienst YouTube een bètatest waarmee gebruikers de mogelijkheid kregen om in één klik video’s om te zetten naar een 3D-beeld. Vanaf donderdag is deze functie voor iedereen beschikbaar gesteld.

De 3D-conversie wordt automatisch toegevoegd aan korte video’s welke in 1080p-formaat zijn geüpload. De functie is te selecteren in de kwaliteitsopties. De programmeurs van YouTube zijn al enkele maanden bezig met het uitvoeren van verbeteringen om de service gereed te krijgen.

Er worden verschillende technieken toegepast om video’s automatisch te kunnen converteren. Volwaardige 3D video’s worden door computers geanalyseerd waarna deze de dieptekenmerken ‘leert’ en zelf opnieuw kan toepassen. Door het herkennen en combineren van onder andere kleur, ruimtelijke inrichting en beweging kan diepte worden bepaald. De uitkomst hiervan wordt gecombineerd met het origineel tot een stereobeeld, waarna het resultaat door middel van een 3D-bril met verschillende kleurencombinaties te bekijken is.