2min

Zynga haalde onlangs het nieuws vanwege de overname van OMGPOP, de maker van het populaire Draw Something. De game ontwikkelaar had een bedrag van 180 miljoen dollar neergelegd voor deze overname, het hoogste bedrag dat Zynga ooit heeft betaald voor een overname. Het bedrijf heeft in de nabije toekomst meer grote overnameplannen.

Dat zegt Mark Pincus, de CEO van Zynga, in een interview met Bloomberg. In 2010 en 2011 spendeerde het bedrijf in totaal 147,2 miljoen dollar aan de overname van 22 bedrijven. Toen bekend werd dat Zynga maar liefst 180 miljoen dollar had betaald voor de overname van OMGPOP, keken analisten enigszins raar op.

Pincus zegt dat Zynga de komende drie tot vijf jaar "een aantal" deals wil sluiten die dezelfde omvang hebben als OMGPOP. "Als we ooit een mogelijkheid zien om social gaming op Zynga te versterken, dan zullen we dat agressief najagen", aldus Pincus. De CEO zegt dat het meer games als Draw Something aan haar portfolio wil toevoegen. Dat is volgens Pincus geen enkel probleem aangezien het bedrijf beschikt over 1,81 miljard dollar aan financiële reserves.

Om zijn doel te bereiken zet Pincus in op meer overnames van grotere spelbedrijven. Specifieke partijen wil de CEO echter niet noemen, maar een anonieme bron zegt dat Zynga haar zinnen had gezet op Rovio, de makers van Angry Birds. Zynga zou volgens de bron bereid zijn geweest om daar ruim twee miljard dollar voor neer te leggen, maar dat bod zou van de hand zijn gewuifd door Rovio.

Zynga verdient haar geld door virtuele goederen te verkopen. Wie het spel Mafia Wars speelt kan bijvoorbeeld voor een klein bedrag een nieuw geweer kopen, en FarmVille heeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld een nieuwe traktor te kopen. Door deze werkwijze weet Zynga een aardig zakcentje te verdienen. 90 procent van de inkomsten van Zynga worden overigens nog steeds via Facebook gegenereerd. Om zich niet te afhankelijk op te stellen van Facebook kondigde Zynga onlangs aan dat het bezig is om een eigen gaming website te maken genaamd Zynga Platform.