2min

Ook de derde handelsdag bracht niet veel goeds voor Facebook. Opnieuw ging de koers flink onderuit. Tevens doen er geruchten de ronde dat Morgan Stanley, dat Facebook begeleidde bij de beursgang, een dubieuze rol heeft gespeeld en vlak voor de IPO heeft gerommeld met de cijfers.

Vorige week vrijdag betaalden beleggers nog 38 dollar voor ieder aandeel Facebook. Analisten verwachtten dat de koers snel omhoog zou schieten, maar in plaats daarvan heeft het aandeel een vrije val gemaakt. Op de eerste handelsdag sloot het aandeel nog op een koers van 38,26 dollar. Maar op de tweede handelsdag zette de daling zich in voor het internetbedrijf, het aandeel zakte naar een waarde van 33,01 dollar. Gisteren sloot Facebook de dag af met een koers van 31 dollar, opnieuw een stevig verlies, ditmaal van 8,9 procent.

Sinds de beursgang van Facebook heeft het bedrijf al 18,4 procent van haar waarde verloren. Volgens analisten heeft het management de prijs van het aandeel te hoog gesteld. Ze waarschuwen voor een nieuwe internetbubbel.

Volgens Amerikaanse media speelde Morgan Stanley een dubieuze rol bij de begeleiding van de beursgang. De zakenbank zou twijfels hebben gehad over de omzet van het internetbedrijf en vlak voor de beursgang haar verwachtingen naar beneden hebben bijgesteld. Tevens zou ze niet al haar klanten daarvan op de hoogte hebben gesteld. Ook JPMorgan en Goldman Sachs, die evenals Morgan Stanley een rol speelden bij de beursgang, zouden in een reactie de omzetverwachtingen van Facebook vlak voor de beursgang hebben bijgesteld. Beleggers zouden daar zo van geschrokken zijn dat de koers in een vrije val raakte.

Belangrijkste reden voor de bijstelling was dat steeds meer gebruikers Facebook bezoeken via hun smartphone. Hierdoor worden advertenties minder goed bekeken en dit zou een negatieve uitwerking op de reclame-inkomsten kunnen hebben. Deze inkomsten zijn echter zeer belangrijk voor Facebook.

Beurswaakhond SEC en mededingingsautoriteit FINRA hebben aangekondigd de kwestie te zullen onderzoeken. Geen van de banken wilden een reactie geven op de geruchten.