1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google openbaart voor het eerst gegevens over het verwijderen van links uit de zoekmachine Google Search. Wekelijks ontvangt de internetgigant meer dan 250.000 verzoeken van copyright-houders, om verwijzingen naar websites te verwijderen.

Google houdt al de gegevens over hoeveel en door welke bedrijven verzoeken worden gedaan bij op de Transparency Report-site. De gegevens tonen dat het bedrijf over de afgelopen maand ruim 1,2 miljoen aanvragen heeft moeten verwerken. Microsoft is met ruim 540.000 aanvragen wegens copyrightschendingen duidelijk hofleverancier. Vooral filesharing-websites zoals Filestube.com, Torrentz.eu en 4shared.com worden veelvuldig bij Google aangekaart. Ook Thepiratebay.se passeert regelmatig de revue.

Op het Google-blog laat het bedrijf weten dat het wekelijks aantal verzoeken van 250.000 meer is dan wat copyrighthouders over heel 2009 opvroegen om te verwijderen. Ook laat het bedrijf weten niet alle verzoeken te honoreren, zo zouden bedrijven verzoeken indienen om negatieve berichten over het betreffende bedrijf te verwijderen, waar dus geen auteursrechtelijke content bij betrokken is.

Naast bedrijven kloppen ook overheden regelmatig aan bij Google, maar hierover laat het bedrijf geen nieuwe gegevens los.