Een kleine meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag tegen het anti-piraterijakkoord ACTA gestemd. Dit komt naar aanleiding van adviezen van drie commissies om tegen het akkoord te stemmen.

Tijdens de behandeling van ACTA in de commissie voor Industrie leek het erop dat de liberaal-democraten, verenigd in ALDE, voor het akkoord te hebben gestemd, dit werd achteraf ontkend door D66-lid Marietje Schaake op Twitter. Later bleek alsnog dat twee leden van ALDE voor ACTA hebben gestemd en daarom zullen zij zich van stemmen onthouden bij amendementen tegen ACTA. Desondanks steunde een meerderheid het advies van Amelia Andersdotter, lid van de Zweedse Piratenpartij, om tegen ACTA te stemmen.

Ook bij de commissie voor Juridische Zaken viel de uitslag in het voordeel van tegenstanders van ACTA uit. Hierbij was het verrassend dat de Franse christendemocraten die voor ACTA zijn, tegen het akkoord stemden. Volgens de leden van deze commissie zaten er te veel haken en ogen aan het voorstel.

Later vandaag heeft ook de commissie voor Burgerlijke vrijheden zich over het akkoord uitgelaten. Dit nam een wat langere tijd in beslag aangezien de christendemocratische fractie EPP de procedures rond de stemming aanvocht. Toch stemde uiteindelijk ook hier een meerderheid tegen ACTA.

Komende weken zullen de commissies voor Ontwikkelingssamenwerking en die voor Internationale Handel volgen. Nederland heeft het ACTA-verdrag op voorhand al verworpen. In juli zal het voltallige Europarlement over ACTA stemmen.