2min

Vanmiddag is er in het Europees Parlement gestemd over ACTA, het internationale antipiraterijverdrag. Met een ruime meerderheid van 478 stemmen tegen het verdrag lijkt het einde nabij voor het Anti-Counterfeiting Trade Agreement.

Uit de stemming die volgt op jarenlange debatten en onderhandelingen blijkt dat slechts 39 leden van het parlement wel brood zagen in ACTA, wat een ruime minderheid was. 165 leden hebben geen stem uitgebracht. Door verschillende organisaties wordt de afwijzing van het verdrag met vreugde ontvangen en ook verschillende Nederlandse politieke partijen zijn tevreden over de uitkomst van de stemming.

Het afkeuren van ACTA is geen grote verrassing, het verdrag vond ook al bij allerlei andere stemmingen niet voldoende aanhang om aangenomen te worden. Vorige week werd nog bekend gemaakt dat ook de Europese handelscommissie geen heil zag in ACTA en dat het Europees Parlement werd geadviseerd om niet akkoord te gaan.

De stemming van het Europees Parlement heeft geen effect voor landen buiten de Europese commissie, maar dat een grote partij als het Europees Parlement niet instemt met het verdrag is wel een duidelijk signaal naar de buitenwereld. Er zijn nog altijd aanhangers van ACTA, zo hebben Australië, Canada, Japan, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zwitserland hun steun uitgesproken. De Verenigde Staten hebben wel getekend, maar het parlement heeft het verdrag nog niet geratificeerd.

Ook de Europese Commissie is nog niet klaar met ACTA. Het Europese Hof van Justitie is nog bezig met een toetsing van het verdrag en de Europese Commissie wil graag de resultaten van deze toetsing afwachten. Het oordeel wordt echter pas over minimaal een jaar verwacht, maar dit kan zelfs nog langer duren. Aan de hand van het oordeel kan de Europese Commissie bepalen wat de verdere stappen voor een acceptabel verdrag zullen zijn.