Het omstreden ACTA-verdrag heeft ook bij de commissie voor Internationale Handel (INTA) niet kunnen rekenen op enige steun. De belangrijkste commissie heeft het Europees Parlement geadviseerd tegen het verdrag te stemmen.

De commissie voor Internationale Handel boog zich als laatste over het verdrag, negentien leden stemden tegen ACTA en twaalf van hen waren voor goedkeuring. Eerder stemden de andere commissies ook al tegen, waardoor de toekomst van het handelsverdrag er niet rooskleurig uitziet.

De stemming velt geen beslissend oordeel over ACTA, maar is slechts een advies aan het Europees Parlement. "De kans is nu groot dat ook het parlement dus nee zegt tegen ACTA", zegt Judith Sargentini, GroenLinks-Europarlementariër, tegen NU.nl. "Wij sturen Eurocommissaris De Gught terug naar de onderhandelingstafel. Ik hoop dat de boodschap helder is: wij willen geen ACTA."

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is verheugd om de uitslag: "Een meesterzegen! Voor jou, voor ons en voor internetvrijheid!"

In juli zal het Europees Parlement een definitief oordeel vellen over de toekomst van ACTA, aangenomen wordt dat het advies van de commissies wordt overgenomen.

Het ACTA-verdrag kon ook in Nederland op weinig steun rekenen. Eind mei stemde de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie tegen het verdrag. ACTA zou in strijd zijn met de burgerrechten en zou kunnen leiden tot onbedoelde interpretaties met negatieve gevolgen voor privacy en internetvrijheid.