2min

Dat de NASDAQ beleggers wilde compenseren die aandelen Facebook hadden gekocht, was al bekend. Het bedrag dat de Amerikaanse technologiebeurs hiervoor opzij wilde leggen bleef geruime tijd in het ongewisse. Robert Greifeld, directeur van NASDAQ, bevestigt dat zijn bedrijf 40 miljoen dollar zal reserveren voor eventuele schadevergoedingen.

Greifeld laat er geen misverstand over verstaan dat NASDAQ fouten heeft gemaakt bij de beursgang van Facebook. De technologiebeurs kampte op de dag dat Facebook haar beursgang maakte met technische problemen in haar systemen. Haperingen zorgden voor onduidelijkheid bij handelaren of hun koop- en verkooporders wel voor de juiste prijs op het juiste moment werden uitgevoerd, wat van vitaal belang is. "Daarom zijn we een excuus verschuldigd aan de industrie", aldus Greifeld.

Aanvankelijk deden er geruchten de ronde dat NASDAQ 13,7 miljoen dollar apart zou houden voor eventuele schadeverboedingen van beleggers en investeringsmaatschappijen. De technologiebeurs verdrievoudigt dat bedrag dus. Of investeerders hier genoegen mee nemen is echter nog maar de vraag. Volgens de eerste schattingen hebben beleggers ruim 100 miljoen dollar verlies geleden op de dag dat Facebook haar beursgang maakte, door de technische problemen. Sommige analisten houden het op een financiële schade van 150 tot 200 miljoen dollar.

Volgens de New York Stock Exchange (NYSE), de grootste concurrent van de NASDAQ, is de financiële compensatie een middel om haar misstappen te verdoezelen. "Bovendien schept het een precedent dat verstrekkende implicaties heeft voor de markt, investeerders en het publiek belang", aldus een woordvoerder van de NYSE in een persverklaring.

Hoe de compensatieregeling er in detail uit zal zien, is nog onbekend. Het is denkbaar dat NASDAQ beleggers inschrijvingskorting geeft als ze via de beurs beleggen. Een tweede optie is dat beleggers cash uitgekeerd krijgen.