2min

Zoekgigant Google meldt dat niet alleen de landen waarvan censuuraanvragen worden verwacht actief zijn op dit gebied. Ook Westerse beschavingen lijken wegen te zoeken om bepaalde content af te schermen van de bevolking.

Een voorbeeld dat Google geeft is afkomstig vanuit Canada. Google ontving van Canada’s afgiftekantoor van paspoorten een verzoek om een video te verwijderen van YouTube. In deze video was te zien hoe een Canadese burger over zijn paspoort urineerde, waarna hij het document door het toilet spoelde. Google heeft overigens niet ingestemd met het verbod.

Vanuit Spanje kwam een verzoek om maar liefst 270 zoekresultaten te verwijderen waarin werd gelinkt naar blogs en artikelen over publieke figuren, waaronder burgemeesters en publieke aanklagers. Polen was verantwoordelijk voor een verzoek van een publieke instantie om links te verwijderen naar een site waar de instantie werd bekritiseerd. Ook deze verzoeken werden niet ingewilligd.

Verzoeken vanuit de Verenigde Staten zijn in het laatste halfjaar van 2012 met 103 procent toegenomen, meldde Google. Een lokaal rechtshandhavingsbureau was verantwoordelijk voor een verzoek waarbij 1400 YouTube-video’s verwijderd zouden moeten worden vanwege vermeende intimidatie. Ook hiermee stemde Google niet in. Google stemde wil in met een gerechtelijk bevel om 218 zoekresultaten te verwijderen welke naar lasterlijke sites verwezen. Hiervan werd 25 procent verwijderd.

Google maakte bekend dat Nederland 37 verzoeken heeft gedaan voor informatie over specifieke gebruikers, in 59 procent van deze gevallen werd de informatie overhandigd. Er zijn geen opvallende gevallen bekend waarin Nederland verzoekt om content te verwijderen.