Google heeft minstens twee websites bevolen hun diensten waarmee audiobestanden van YouTube-video’s kunnen worden gedownload, te staken. Het overtreden van YouTube’s algemene voorwaarden is voor Google reden om over te gaan tot juridische stappen.

De websites YouTube-MP3.org en Music-Clips.net hebben onlangs een brief ontvangen waarin zij worden opgedragen om te stoppen met het aanbieden van "download"-links voor content van videodienst YouTube. Beide sites misbruiken Youtube’s API, waarmee video’s kunnen worden ingebed op websites. Dit misbruik gaat in tegen de algemene voorwaarden.

Volgens Google’s eigen statistieken trekt YouTube-MP3.org dagelijks zo’n 1,3 miljoen bezoekers. De sites bieden dan ook een prima alternatief om auteursrechtelijk materiaal binnen te halen, zonder hiervoor te betalen. De eigenaars van YouTube-MP3.org laten weten dat de website geen gebruik maakt van de API en dat de video’s op een alternatieve manier worden binnengehaald.

Torrentfreak laat weten dat ontvangers van de brief zeven dagen de tijd hebben om te voldoen aan de eisen van Google, voordat er juridische stappen worden ondernomen. Google lijkt ook andere aanbieders van vergelijkbare diensten op het matje te roepen.